„Forţele noastre şi cetăţenii noştri rezistă cu un curaj supraomenesc, însă un război nu poate fi câştigat fără arme ofensive, fără rachete cu rază medie de acţiune, care pot fi un mijloc de disuasiune”, a pledat Andrii Iermak, într-o înregistrare video publicată marţi pe Telegram.
„Fără un program de tip ‘Lend-Lease’, nu ne putem apăra”, a spus Andrii Iermak, cu referire la programul de armament pus în aplicare de SUA la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a ajuta militar ţările aliate.
„Este imposibil să te aperi eficient vreme îndelungată fără un sistem de apărare aeriană fiabil, capabil să doboare rachete inamice cu rază lungă de acţiune”, a argumentat Iermak.
Cu toate acestea, „ele (armele ofensive) nu ni se dau”, a deplâns Iermak. „După cum nu ni se dau avioane”, a adăugat el, o cerere care este la acest stadiu sistematic respinsă de Occident, care nu vrea să intervină militar în Ucraina, de teama extinderii conflictului cu Rusia.
„Această teamă de escaladare este de înţeles, însă ea nu va ajuta”, a spus el.
Situaţia pe teren este foarte dificilă în numeroase oraşe ucrainene, în special în portul Mariupol, în sud-estul ţării, asediat de forţele ruse şi unde circa 100.000 de persoane sunt în continuare blocate, potrivit preşedintelui Zelenski.
Un summit extraordinar al NATO a fost convocat pentru joi, ziua când au loc de asemenea la Bruxelles un summit al ţărilor G7 şi un summit al Uniunii Europene.
În centrul discuţiilor între membrii NATO ar urma să figureze problema ajutorului militar care să fie furnizat Kievului, în special sistemele de apărare antiaeriene necesare pentru a contra dominaţia aeriană a armatei ruse.
Preşedintele american Joe Biden, care va participa la toate aceste trei summituri, a anunţat deja că Occidentul va adopta „noi sancţiuni împotriva Rusiei şi le va întări” pe cele deja în vigoare.