Klaus Iohannis:  Dosarul Schengen „nu a mers aşa cum a trebuit”, iar ţara noastră nu este la „un mic pas” de un rezultat favorabil

Dosarul Schengen „nu a mers aşa cum a trebuit”, iar ţara noastră nu este la „un mic pas” de un rezultat favorabil în acest dosar, fiind nevoie de mai multe negocieri.

Şeful statului se află, de miercuri până vineri, la Summitul Balcanii de Vest – Uniunea Europeană.


„Dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers aşa cum a trebuit. În cazul nostru, anul trecut, cam tot la începutul iernii, Austria a refuzat să acorde un vot pozitiv pentru intrarea României în Schengen.

De atunci, toată lumea negociază, pe absolut toate palierele. Acum, în ultima vreme, a apărut o oarecare flexibilizare a poziţiei austriece, însă vreau să fiu foarte sincer aici: mai este cale lungă şi este nevoie de multe negocieri şi de multe discuţii.

Aici intervin, sigur, ministerele, Externele, Internele şi Reprezentanţa noastră din Bruxelles, care s-a implicat exemplar în toate discuţiile, dar nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare”, a afirmat Iohannis.

El a arătat că România are asigurări din partea tuturor, „în afară de Austria, care încă mai are anumite chestiuni care trebuie clarificate în negocieri care vor dura”.

„Nu se discută în timpul negocierilor chestiunile care se negociază. Doar unii fac asta şi îşi prezintă pretenţiile în faţa jurnaliştilor, pe urmă vin la negocieri. Noi nu facem aşa, noi mergem la negocieri şi pe urmă prezentăm rezultatul”, a spus Iohannis.

Şeful statului nu exclude un Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne extraordinar până la finalul anului.

„Dacă se ajunge la un compromis acceptabil, atunci cu siguranţă există deschidere pentru a avea un Consiliu extraordinar şi pentru a închide chestiunea. Deci nu în asta stăm, ci în fondul problemei”, a detaliat Iohannis.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare