Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe președintele Statului Palestina, Mahmoud Abbas: Autorităţile române au decis creşterea numărului de burse universitare acordate cetăţenilor palestinieni

Autorităţile române au decis creşterea numărului de burse universitare acordate cetăţenilor palestinieni, a anunţat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, după convorbirile avute la Palatul Cotroceni cu omologul său Mahmoud Abbas, aflat în vizită oficială în România.

Realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda externă a României, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu omologul palestinian, Mahmoud Abbas, aflat în vizită oficială în ţara noastră.

„Educaţia rămâne un domeniu prioritar atât pentru România, cât şi pentru Palestina. Împărtăşim viziunea privind valoarea investiţiei în resursele umane, cu impact concret, pe termen lung. În acest sens, autorităţile române au decis creşterea numărului de burse universitare acordate cetăţenilor palestinieni. Sperăm, domnule preşedinte, ca tinerii palestinieni să pună cunoştinţele dobândite în România în folosul progresului ţării dumneavoastră”, a afirmat şeful statului.

El a precizat că la sediul Guvernului României va fi semnat noul program bilateral în domeniul Educaţiei.

De asemenea, urmează să fie semnat un acord interguvernamental privind cooperarea în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, a terorismului şi a altor infracţiuni.

Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas i-a mulţumit preşedintelui României, Klaus Iohannis pentru fermitatea poziţiei sale în sprijinirea cauzei păcii în Orientul Mijlociu şi dreptului poporului palestinian la libertate şi independenţă.

Liderul palestinian a vorbit în conferinţa de presă comună cu preşedintele României despre necesitatea încetării acţiunilor unilaterale ale Israelului, care subminează soluţia celor două state precum şi orientarea către aplicarea acordurilor semnate.

Preşedintele Palestinei i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis ”pentru fermitatea poziţiei sale în sprijinirea cauzei păcii în Orientul Mijlociu şi dreptului poporului palestinian la libertate şi independenţă”.

 

”Mulţumesc României pentru sprijinul său economic şi politic şi pentru sprijinirea instituţiilor noastre naţionale, lucru care va face ca România, care are un statut distins în Uniunea Europeană, să fie capabilă să joace un rol politic în animarea procesului de pace, fără de care nu se va ajunge la securitate şi pace în Orientul Mijlociu”, a mai afirmat Abbas.

Preşedintele Palestinei a mai afirmat că l-a pus la curent pe preşedintele Klaus Iohannis cu ultimele evoluţii ale situaţiei, după vizita preşedintelui SUA, Joe Biden, în regiune, precum şi după instalarea noului Guvern în Israel.

”Noi confirmăm necesitatea încetării acţiunilor unilaterale ale Israelului, care subminează soluţia celor două state precum şi orientarea către aplicarea acordurilor semnate în vederea tranzitării către viziunea politică ce are la bază soluţia celor două state, pe principiul graniţelor din 1967 şi conform deciziilor legitime internaţionale şi către încetarea ocupaţiei israeliene pe teritoriul Statului Palestina, cu capitala la Ierusalimul de Est, pentru ca toate statele din zonă să trăiască în securitate, pace şi relaţii de bună vecinătate”, a mai afirmat Mahmoud Abbas.

Preşedintele palestinian a mai arătat: ”Confirmăm aici că situaţia actuală nu mai poate continua, de aceea noi continuăm să iniţiem contacte pentru a strâge sprijin internaţional, în vederea creării unor iniţiative care să prevină agravarea situaţiei înainte de a fi prea târziu, pentru că prăbuşirea soluţiilor celor două state ne va pune în faţa unor opţiuni dificile şi complicate”.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita lui Mahmoud Abbas reflectă şi reconfirmă „soliditatea” relaţiei bilaterale, care este „profundă” şi „de lungă durată”.

Cu prilejul consultărilor oficiale de la Palatul Cotroceni, cei doi preşedinţi vor evalua posibilităţile concrete de a dinamiza şi consolida aspectele sectoriale ale cooperării bilaterale pe toate domeniile de interes comun, cu accent pe dialogul politic, afacerile interne, educaţie, domeniul economic şi comercial.

Agenda de discuţii va mai cuprinde un schimb de opinii cu privire la evoluţiile cu impact regional în Orientul Mijlociu, stadiul şi perspectivele Procesului de Pace (PPOM), situaţia de securitate şi efectele generate de agresiunea ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precizează sursa citată, într-un comunicat transmis AGERPRES.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare