Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU: Puteți conta pe România și pe angajamentul nostru activ pentru modernizarea Organizației

Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite că partenerii noștri pot conta pe România și pe angajamentul activ în ceea ce privește reforma de modernizare a Organizația.

„Odată cu căderea oribilului regim comunist, acum 30 de ani, țara mea a pornit pe drumul spre o nouă eră a libertății, democrației și prosperității. Cortina de Fier a fost înlocuită de hotărârea noastră puternică de a ne re-alătura familiei de valori occidentale și de a interacționa deschis cu restul lumii, în baza respectului profund pentru principiile democratice și statul de drept la nivel internațional.

Astăzi, suntem – cu toții – profund interconectați prin guvernanța multilaterală și, mai mult ca oricând, trebuie să apreciem spiritul autentic de cooperare pe care Organizația Națiunilor Unite l-a promovat întotdeauna și care este indispensabil în găsirea de soluții eficiente la provocările internaționale.

Cea de-a 75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, în 2020, este o oportunitate ca Organizația noastră să își intensifice eforturile de punere în aplicare a pachetului ambițios de reformă al Secretarului General al ONU, de a moderniza Organizația și de a ne asigura că va produce rezultate pentru toți. Puteți conta pe România și pe angajamentul nostru activ în realizarea acestor eforturi ambițioase”, a spus Iohannis.

  • Președintele a vorbit și despre schimbările climate, despre care a spus că reprezintă, fără îndoială, „o provocare globală – de la penuria de apă și insecuritatea alimentară, până la creșterea nivelului mărilor și oceanelor”.

„Nici România, din păcate, nu a fost ocolită de efectele adverse ale schimbărilor climatice. Dar am venit la această sesiune a Adunării Generale cu speranță și responsabilitate. Speranța că nu este prea târziu să avem o planetă sigură și unde mediul este protejat pentru copiii noștri și responsabilitatea de a întreprinde măsuri concrete pentru a îndeplini angajamentele luate prin Acordul de la Paris și prin regulile convenite la Katowice, inclusiv prin continuarea eforturilor de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

Strategia Națională a României privind Schimbările Climatice a fost concepută cu scopul de a forma o economie rezistentă la schimbările climatice, cu emisii reduse de dioxid de carbon, capabilă să integreze politicile climatice printr-o creștere economică inteligentă”, a mai spus el.

  • Președintele a susținut la sediul ONU că obiectivul nostru este să ajungem, până în 2050, la o societate în care politicile economice, sociale și de mediu sunt interconectate și concepute pentru a asigura o dezvoltare durabilă, standarde de viață ridicate și o calitate crescută a mediului înconjurător.

„Promovarea agendei Uniunii Europene privind schimbările climatice a fost, de asemenea, o prioritate pentru România în timpul mandatului său de Președinție a Consiliului UE, în primul semestru al acestui an. Tranziția la o economie neutră din punct de vedere climatic a fost intens dezbătută în cadrul UE, iar strategia pe termen lung a UE privind schimbările climatice urmează să fie finalizată în curând”, a mai explicat Klaus Iohannis.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare