VIDEO Klaus Iohannis, la Baku: România rămâne puternic interesată în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul naţional aflat în creştere

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, 3 februarie 2023, la Baku, Republica Azerbaidjan, o alocuțiune în cadrul deschiderii oficiale a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România rămâne puternic interesată în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul naţional aflat în creştere.

Vă prezentăm în continuare alocuțiunea Președintelui României din cadrul evenimentului :

Stimate domnule Președinte Ilham Aliyev,

Stimată doamnă Comisar Kadri Simson,

Distinși Miniștri, Înalți Oficiali și Reprezentanti,

În primul rând, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a mă adresa dumneavoastră în această prestigioasă întâlnire anuală dedicată Coridorului Sudic de Gaze. Sunt încântat și onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră.

Aceasta este deja a șasea participare a României și aș dori să îi mulțumesc în particular Președintelui Ilham Aliyev pentru invitație si pentru găzduirea noastră la Baku.

Coridorul Sudic de Gaze și-a demonstrat, dincolo de orice dubiu, în cei doi ani de când este operațional, importanța strategică pentru securitatea energetică a Europei. Trebuie să îi salutăm în mod particular pe toți cei care au dat dovadă de viziune, voință politică și hotărâre pentru a face din acest Coridor o realitate.

Acest Coridor devine cu atât mai important acum, când războiul de agresiune al Rusiei  împotriva Ucrainei a schimbat în mod drastic contextul geopolitic, în special atunci când ne referim la securitate energetică. În acest context, Uniunea Europeană și Statele Membre au întreprins pași decisivi pentru a reduce substanțial dependența de gaz provenit din surse nesigure, deoarece acesta vine cu un cost geopolitic mult prea mare.

Această orientare strategică în favoarea unor parteneri de încredere, cum este cazul Azerbaidjanului, a fost de mult timp susținută de către România.

Iar noi ne-am bucurat de beneficiile Parteneriatului Strategic dintre România și Azerbaidjan de la momentul lansării acestuia în 2009.

Răspunsurile la întrebările Europei în materie de energie necesită solidaritate, cooperare regională și o diversificare a surselor și rutelor de transport. Acestea sunt principii cheie care sunt înglobate în proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze.

Doamnelor și Domnilor,

Cu toți am avut de înfruntat provocări energetice fără precedent în 2022: deficit de gaz sau lipsa unor surse de gaz la un preț accesibil, fluctuații ale prețului, turbulențe în piață. Aceste provocări au necesitat politici complexe și schimbări de reglementări. Gazul din Azerbaidjan, livrat prin Coridorul Sudic, a venit ca o plasă de siguranță pentru multe state din regiune.

Asigurările date de Azerbaidjan, în mod personal de către Președintele Aliyev, în ceea ce privește disponibilitatea gazului caspic pentru piața europeană, au oferit o atât de necesară stabilitate și predictabilitate într-o perioadă critică pentru piețe. Încheierea Memorandumului de Înțelegere asupra Parteneriatului Strategic în domeniul energiei, semnat de către Uniunea Europeană și Azerbaidjan în iulie 2022, deschide calea pentru consacrarea suplimentară a rolului Coridorului Sudic  ca element esențial în strategia de diversificare a UE.

De la bun început, România a recunoscut contribuția importantă pe care Azerbaidjanul și Coridorul Sudic de Gaze o au în acoperirea nevoilor energetice ale Europei.

România a oferit garanția angajamentului său neîntrerupt de a fi parte a eforturilor menite să dezvolte și să extindă Coridorul către noi piețe în Europa Centrală și de Sud-Est. Rămânem puternic interesați în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul nostru național aflat în creștere.

Doamnelor și Domnilor,

În ultimii ani, țara mea a făcut investiții substanțiale în dezvoltarea capacității de transport a gazului, dar și în conectivitatea cu țările vecine.

În primul rând, am construit o infrastructură nouă de transport de-a lungul României – conducta de gaz BRUA – și am finalizat extinderea interconectorilor cu Bulgaria și Ungaria.

În al doilea rând, compania română Transgaz și-a unit forțele cu operatorii sistemelor de transmisie de gaz din Grecia, Bulgaria și Ungaria, pentru a dezvolta Coridorul Vertical. Memorandumul de Înțelegere actualizat și semnat de cele patru companii în decembrie 2022 va permite un flux de gaze bidirecțional între sudul și centrul Europei, prin România, îmbunătățind securitatea furnizării în toată regiunea.

În al treilea rând, începând din ianuarie 2022 și ca urmare a investițiilor făcute de operatorul român de furnizare a gazului, conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers. Acest lucru oferă o alternativă pentru lanțul de furnizare a volumelor de gaze din Azerbaidjan, prin Turcia, Bulgaria și România, dar și mai departe pentru piețe în aval.

Iar în al patrulea rând, aș dori să subliniez aici un proiect important pentru România, care are o semnificație strategică pentru vecinul nostru, Republica Moldova: conducta de gaz care conectează rețeaua românească de gaz cu capitala Chișinău a fost dată în folosință în octombrie 2021 și este acum pe deplin funcțională. Conducta poate transporta suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al Republicii Moldova pe malul drept.

În concluzie, toate aceste eforturi susținute și investiții solide făcute de România oferă opțiuni solide pentru extinderea Coridorului Sudic de Gaze către noi piețe în Europa Centrală și de Sud-Est. Aceasta este o situație reciproc avantajoasă: geografia exporturilor de gaz din Azerbaidjan se diversifică, în timp ce securitatea energetică a Europei este întărită.

Dragi participanți,

Gazul natural rămâne un element critic complementar în sprijinul procesului de decarbonizare. În cadrul Uniunii Europene, România a militat activ pentru includerea gazului natural și a energiei nucleare în taxonomia verde, ca tehnologii esențiale în procesul de tranziție spre o economie fără carbon. Din acest motiv, noi vedem o utilizare predictibilă și pe termen lung a gazului natural în economia UE.

România este în momentul de față un producător important de hidrocarburi în Europa, un rol pe care intenționăm să îl dezvoltăm cu rezervele de gaz deja descoperite în Marea Neagră. În plus, volume adiționale substanțiale vor deveni disponibile în 2026-2027. România va putea să contribuie în continuare la securitatea energetică și reziliența din Europa.

Astfel, angajamentul nostru de a promova cooperarea energetică în regiune este puternic, atât prin capitalizarea potențialului disponibil pentru producția de energie, cât și prin infrastructura transfrontalieră de transport a energiei. Un exemplu important în această privință este Acordul de Parteneriat Strategic în domeniul dezvoltării și furnizării energiei verzi între Guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, semnat în timpul vizitei Președintelui Aliyev la București, la 17 decembrie 2022. Prin acest Acord, vom dezvolta un cablu submarin pentru energie electrică verde la Marea Neagră, oferind o contribuție valoroasă pentru o securitate energetică europeană mai puternică.

Acest Parteneriat Strategic este totodată în concordanță cu planul REPowerEU și va consolida creșterea economică, securitatea, reziliența și acțiunile climatice pentru Europa și pentru partenerii noștri.

Doamnelor și domnilor,

Cooperarea energetică între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Azerbaidjan, pe de altă parte, are o prioritate strategică și, mai mult decât atât, este cerută de logica pieței.

Dați-mi voie să vă reasigur de angajamentul solid și continuu al țării mele pentru cooperarea regională, ca modalitate de a găsi soluții sustenabile la provocări comune, în mod particular pentru securitatea noastră energetică comună.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare