Klaus Iohannis: Nu putem rezolva toate problemele din educaţie peste noapte

Ateneu Iohannis
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că sunt necesare noi abordări în selecţia şi formarea cadrelor didactice, transformarea managementului şcolar, reducerea inechităţii în şcoli, dar a subliniat că toate problemele din educaţie nu pot fi rezolvate „peste noapte”.

„Avem nevoie de noi abordări în selecţia şi formarea cadrelor didactice, dar şi în transformarea managementului şcolar din muncă de administraţie în leadership şi iniţiativă. În egală măsură, este esenţială o reducere a inechităţii încă din primii ani petrecuţi de copii în grădiniţele şi şcolile din România. În acelaşi timp, trebuie să acceptăm că nu avem la dispoziţie resurse financiare nelimitate. Nu putem rezolva toate problemele din educaţie peste noapte, indiferent cât de mult ne-am dori acest lucru”, a spus şeful statului la conferinţa „România Educată – politici publice şi coordonarea surselor de finanţare”, organizată la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

El a arătat că managementul şcolar, cariera didactică, echitatea şi educaţia timpurie sunt cruciale pentru „transformarea în bine” a învăţământului din România, subliniind că lipsa unei educaţii de calitate devine o ameninţare pentru dezvoltarea ţării noastre pe termen lung.

„Proiectul ‘România Educată’ avansează şi intră de astăzi într-o nouă etapă. (…) Cele patru domenii acoperite în aceste documente, respectiv cariera didactică, managementul şcolar, echitatea şi educaţia timpurie, sunt cruciale pentru transformarea în bine a învăţământului din România. Rezultatele PISA, publicate în urmă cu mai puţin de două luni, reprezintă unul dintre argumentele de netăgăduit pentru urgenţa soluţiilor rapide şi temeinice. Lipsa unei educaţii de calitate, care să fie accesibilă pentru toţi copiii din ţara noastră, devine o ameninţare pentru dezvoltarea României pe termen lung”, a afirmat Iohannis, făcând referire la lansarea a patru documente de politică publică elaborate de către experţii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.