Klaus Iohannis participă la întâlnirea reprezentanților statelor din cadrul Parteneriatului Estic

Președintele Klaus Iohannis va participa luni, la Bruxelles, la o întâlnire cu reprezentanții statelor din cadrul Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina), informează Administrația Prezidențială.

Întâlnirea are loc la invitația Președintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi este prilejuită de aniversarea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, inițiativă care constă în crearea unei zone comune de democrație, prosperitate, stabilitate și strânsă cooperare între statele membre UE și statele partenere.

La întâlnire vor participa, de asemenea, şi reprezentanții principalelor instituții europene, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, Federica Mogherni, şi Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

UECu acest prilej, Klaus Iohannis se va pronunța pentru continuarea angajamentului Uniunii în cadrul Parteneriatului Estic, dar şi pentru aprofundarea și consolidarea acestui parteneriat. Totodată, acesta va sublinia faptul că, în cei 10 ani de la lansare, Parteneriatul a contribuit la consolidarea economiilor și a societăților partenerilor din Est, dar şi la extinderea stabilității la frontierele UE.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis va evidenția faptul că Uniunea Europeană va acționa în continuare în funcție de nivelul de ambiție al partenerilor estici, respectând alegerile individuale ale acestor state, menționând că Uniunea așteaptă un angajament politic continuu din partea țărilor partenere în ceea ce privește punerea în aplicare a angajamentelor luate în relație cu UE.