Klaus Iohannis participă săptămâna viitoare la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele Klaus Iohannis va participa în perioada 24-25 mai, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se va desfășura la Bruxelles.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European vizează coordonarea la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, combaterea schimbărilor climatice, relațiile Uniunii cu Rusia și cu Regatul Unit al Marii Britanii.

Referitor la pandemia de COVID-19, președintele României va susține asigurarea unei coordonări strânse între statele membre, precum și menținerea unei abordări vigilente în continuare. Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație. Președintele României va susține, totodată, operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene.

Referitor la combaterea schimbărilor climatice, Iohannis va sublinia necesitatea creării unui cadru legal flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai bune soluții pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu anul 1990.

Președintele României se va pronunța pentru asigurarea unei partajări echitabile a eforturilor, astfel încât contribuțiile fiecărui stat membru, în special în termeni de costuri, să nu reprezinte un obstacol pentru dezvoltarea economică a acestora.

Legat de relațiile dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, Klaus Iohannis va pleda pentru o abordare unitară și solidară din partea Uniunii, pe baza celor cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, președintele va susține necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă.

Referitor la relațiile Uniunii cu Marea Britanie, Iohannis va evidenția necesitatea menținerii unei abordări constructive a Uniunii bazate pe principiile unității, solidarității și nediscriminării. Pe de altă parte, în ceea ce privește tratamentul diferențiat aplicat de autoritățile britanice cetățenilor europeni referitor la taxele pentru vizele de muncă, Președintele României va insista ca statele membre și instituțiile europene să facă demersuri susținute pentru a convinge autoritățile britanice să aplice un tratament nediscriminatoriu față de toți cetățenii Uniunii Europene.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare