Klaus Iohannis salută expoziția „Dacia – Ultima frontieră a romanităţii” inaugurată la Roma

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu prilejul inaugurării expoziţiei „Dacia – Ultima frontieră a romanităţii”, despre care a precizat că este o manifestare culturală de excepţie, potrivit news.ro.

„Salut inaugurarea expoziţiei Dacia – Ultima frontieră a romanităţii, manifestare culturală de excepţie, căreia i-am acordat, împreună cu Excelenţa Sa Sergio Mattarella, Preşedintele Republicii Italiene, Înaltul nostru patronaj. Sub coordonarea specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie al României şi prin colaborarea cu Muzeul Naţional Roman din Roma, expoziţia găzduită de spaţiile fostelor Terme ale lui Diocleţian etalează peste 1.000 de piese reprezentative din patrimoniul a 45 de instituţii muzeale şi de cercetare arheologică din România şi Republica Moldova.
Timp de patru luni, publicul italian va putea cunoaşte şi admira mărturiile unei excepţionale sinteze culturale în spaţiul fostei Dacii. Acestea sunt materializările contactului dintre civilizaţii în aria noastră geografică, fenomen istoric cu o durată de peste 1.400 de ani şi care a condus la naşterea poporului român, popor care a găsit în latinitatea limbii sale cel mai potrivit nume pentru a-i descrie rădăcinile”, a spus şeful statului, în mesajul prezentat de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, cu prilejul inaugurării expoziţiei, la Roma.

„Artefactele din această expoziţie ne dezvăluie o Europă antică şi timpuriu medievală profund interconectată, în care popoarele şi civilizaţiile se aflau în contact şi adesea în conflict”, a continuat el.

„Poporul român este, în cele din urmă, produsul unui astfel de proces complex. Ne-am fundamentat etosul şi destinul nostru naţional prin latinitatea limbii şi spiritualitatea creştină. În timp, aceste elemente au devenit substanţa unităţii şi a independenţei României. Numele şi limba, spiritualitatea şi expresiile perenităţii ca popor latin ne sunt moşteniri de nepreţuit, dar implică şi o mare responsabilitate pentru toţi cei care astăzi se îngrijesc de protejarea patrimoniului cultural, de punerea în valoare a comorilor pe care le păstrăm în muzeele noastre.

Este o mândrie să le prezentăm publicului din Roma şi nu numai, dar şi o bucurie să ştim că această expoziţie va încălzi sufletele românilor care şi-au găsit în Italia a doua lor casă. România şi Italia au fost, acum mai bine de un secol şi jumătate, aproape în acelaşi timp, rodul împlinirii conştiinţei de sine a popoarelor noastre.

Astăzi lucrăm împreună la dezvoltarea proiectului de pace european, căruia îi adăugăm, prin patrimoniul nostru cultural, argumentele care atestă contribuţia creativă a generaţiilor care ne-au precedat, dovadă a unităţii în diversitate, care ne apropie şi ne face mai puternici”, a mai precizat şeful statului.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare