Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare către Parlament legea pentru completarea art. 70 din Legea educației naționale nr. 1/2011 care are ca obiect introducerea unor noi dispoziții privind înființarea Catalogului școlar on-line, ca platformă școlară pentru publicarea zilnică a notelor și absențelor elevilor.
Ce spune Iohannis în cererea de reexaminare:
„Potrivit alin. (6) introdus la art. 70 al Legii nr. 1/2011, prin legea supusă reexaminării, înființarea și gestionarea permanentă a catalogului școlar on-line intră în responsabilitatea unităților de învățământ preuniversitar. Apreciem că această reglementare este insuficientă, deoarece poate determina o aplicare neunitară a legii. Astfel, textul normativ nu prevede modalitatea de punere în aplicare a acestor noi dispoziții și nici nu creează posibilitatea pentru legiuitorul secundar, respectiv autoritățile publice centrale sau locale, să stabilească reguli precise referitoare la înființarea și gestionarea catalogului școlar on-line, care să asigure implementarea unitară, de către toate unitățile de învățământ preuniversitar.
Mai mult de atât, legea transmisă la promulgare nu prevede sursele de finanțare prin care se poate realiza și întreține această platformă școlară on-line. De asemenea, având în vedere că acest catalog școlar conține date cu caracter personal, considerăm că este obligatoriu ca textul legii să conțină dispoziții exprese, prin care să se asigure protecția acestor date.
În al doilea rând, plasarea acestei noi reglementări în conținutul actului normativ este realizată prin completarea art. 70 din Legea nr. 1/2011 referitor la organizarea și funcționarea bibliotecilor școlare și centrelor de documentare și informare, articol prevăzut în cadrul capitolului privind Curriculumul învățământului preuniversitar. Considerăm că aceste reglementări de completare a art. 70 din Legea nr. 1/2011 nu respectă exigențele de tehnică legislativă prevăzute la art. 61 alin. (2) al Legii nr. 24/2000 potrivit cărora prevederile modificate sau care completează actul normativ trebuie să se integreze armonios în actul supus modificării ori completării, asigurându-se unitatea de stil și de terminologie, precum și succesiunea normală a articolelor.
Așadar, întrucât notele elevilor exprimă, potrivit art. 71 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, rezultatele evaluării școlare, considerăm că ar fi oportun ca dispozițiile privind înființarea Catalogului școlar on-line să vizeze, mai degrabă, completarea normelor din Legea nr. 1/2011 referitoare la evaluarea rezultatelor învățării.
Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru completarea art. 70 din Legea educației naționale nr. 1/2011.”