Linia telefonică specială existentă pentru a dezarmosa crizele dintre Kremlin şi Casa Albă nu este utilizată în prezent, a afirmat miercuri Kremlinul, în contextul creşterii riscurilor nucleare, pe fondul celor mai mari tensiuni dintre Rusia şi Occident din ultimele decenii, relatează Reuters, arată Agerpres.
Aşa-numita linie fierbinte dintre Moscova şi Washington a fost înfiinţată în 1963 pentru a reduce percepţiile greşite care au alimentat criza rachetelor din Cuba din 1962, permiţând comunicarea directă între liderii american şi rus, explică Reuters.
„Avem o linie specială sigură de comunicare între cei doi preşedinţi, Rusia şi Statele Unite. Mai mult, chiar şi pentru comunicarea video”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia de presă de stat TASS. Dar când a fost întrebat dacă acest canal este utilizat în prezent, el a răspuns: „Nu”.
Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a coborât limita pentru lansarea unei lovituri nucleare ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenţionale, la câteva zile după informaţiile că Washingtonul a permis Ucrainei să folosească arme fabricate din SUA pentru a lovi „adânc” în Rusia. Tot marţi, Ucraina a folosit rachete americane ATACMS pentru a lovi teritoriul Rusiei, aminteşte Reuters.
Moscova a afirmat că utilizarea ATACMS, rachetele cu cea mai lungă rază de acţiune pe care Washington le-a furnizat Ucrainei până acum, este un semnal clar că Occidentul vrea să escaladeze conflictul.
Diplomaţi ruşi spun că actuala criză dintre Moscova şi Washington este acum comparabilă cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când cele două superputeri din Războiul Rece s-au apropiat cel mai mult de un război nuclear, şi că Occidentul face o greşeală dacă crede că Rusia va da înapoi în privinţa Ucrainei.
sursa – AGERPRES