Kuleba: A venit momentul să transformăm Marea Neagră în ceea ce a devenit Marea Baltică – o mare NATO!

Dezideratul comun al autorităților de la Kiev și Chișinău de începere a negocierilor de aderare la UE până la sfârșitul lui 2023 este trecut în declaraţia semnată de miniştrii de Externe şi ai Apărării din România, Ucraina şi Republica Moldova, care s-au întâlnit joi, la Bucureşti. În premieră, România a găzduit împreună cu Ucraina şi o conferinţă privind securitatea în Marea Neagră.

În declarația finală a trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova, aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană sunt tratate în tandem.

Așteptăm cu nerăbdare evaluarea Comisiei Europene și decizia de începere a negocierilor de aderare chiar în cursul acestui an, au subliniat miniștrii semnatari.

Chiar în aceste zile R. Moldova pregătește contribuția țării noastre pentru raportul Comisiei Europene care va fi publicat în luna octombrie privind progresele noastre pe calea aderării la Uniunea Europeană (…) și obiectivul nostru este că, spre sfârșitul anului curent, Republica Moldova va primi un semnal prin care Uniunea Europeană ca declara disponibilitatea de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană„, a declarat Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova.

Emine Japarova, ministrul adjunct de Externe al Ucrainei: „Este un obiectiv comun de politică externă. Suntem acum în faza finală de adoptare a legislației privind presa, minotiritățile naționale, anticorupție. Suntem foarte deschiși să lucrăm cu Comisia de la Veneția.”

România rămâne fermă în sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova în aspirațiile de integrare europeană, dar și pentru menținerea suveranității și integrității teritoriale în fața agresiunilor Rusiei.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure. Dimpotrivă, suntem solidari, răspundem concret, răspundem concertat, coordonat, atât individual, cât și în cadrul Uniunii Europene, cât și al NATO, iar România va continua să fie solidară cu Ucraina și cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar.

Securitatea în regiunea Marii Negre este o preocupare comună a celor 3 state. Participanții la conferința de la București salută faptul că tema a devenit o prioritate și pentru aliații din NATO.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: „Occidentul nu a avut strategie consistentă pentru Marea Neagră, în timp ce Rusia a avut-o dintotdeauna – agresivă, răzbunătoare, barbară. (…) A venit momentul să transformăm Marea Neagră în ceea ce a devenit Marea Baltică – o mare NATO!

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina: Țările noastre au de parcurs un drum lung și greu pentru a readuce securitatea în regiunea dintre Marea Azov și Marea Neagră. Doar dacă suntem uniți, umăr la umăr, vom putea asigura pace, viitor sigur și prosperitate pentru popoarele noastre.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: „NATO va fi alături de Ucraina atât cât este necesar şi vom sprijini drumul lung pentru integrarea euroatlantică.

Ucraina solicită ca la summitul NATO de la Vilnius, din luna iulie, să îi fie acordată o foaie de parcurs pentru aderare, ceea ce ar reprezenta o garanție că într-o zi va fi membru cu drepturi depline în Alianță.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare