Judecătorii CCR ar putea fi numiţi doar din rândul judecătorilor, iar candidaturile pot fi respinse dacă nu există avizul CSM sau dacă acesta este negativ, potrivit unui proiect depus de deputatul PNL Ovidiu Ioan Sitterli, la Camera Deputaţilor.
„Judecători ai Curţii Constituţionale pot fi numai judecătorii numiţi în condiţiile art.125 alin. 1 din Constituţie. Judecătorul numit ca judecător al Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţie pe durata mandatului. Postul ocupat de magistrat la momentul numirii ca judecător la Curtea Constituţională este rezervat în mod obligatoriu. La încetarea mandatului de judecător al Curţii, magistratul are dreptul de a reveni pe postul deţinut anterior numirii. Perioada în care magistratul a exercitat funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este considerată vechime în magistratură”, potrivit inițiativei legislative.
Potrivit proiectului, preşedintele României numeşte judecătorii CCR dintre magistraţii care şi-au depus candidaturile la Secretariatul general al Administraţiei prezidenţiale.
Ca şi până acum, potrivit legii în vigoare, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
„Lipsa avizului sau avizul negativ al CSM duce la respingerea cererii de candidatură”, potrivit sursei citate.
Mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează şi la data pensionării.
Legea în vigoare prevede că mandatului de judecător al CCR încetează „la expirarea termenului pentru care a fost numit sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces sau în situaţiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător mai mult de 6 luni”.