Partidul Popular European a adoptat o rezoluție prin care pune presiune asupra Austriei să renunțe la împotrivirile pe care le are asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.
„Adunarea Politică a Partidului Popular European (PPE) a adoptat o rezoluție prin care solicită guvernului austriac să își reconsidere poziția anterioară și să sprijine aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Rezoluția a fost adoptată marți, 14 noiembrie, la Bruxelles, la inițiativa UDMR, prezentată împreună cu PNL și cu partidul bulgar GERB.
PPE îndeamnă toate organizațiile sale membre să își intensifice eforturile pentru a asigura aderarea imediată a celor două țări și solicită Președinției spaniole a Consiliului European să facă din acest lucru o prioritate absolută.”, se transmite într-un comunicat de presă.
Rezoluția a fost adoptată marți, 14 noiembrie, la Bruxelles, la inițiativa UDMR, prezentată împreună cu PNL și cu partidul bulgar GERB.
PPE îndeamnă toate organizațiile sale membre să își intensifice eforturile pentru a asigura aderarea imediată a celor două țări și solicită Președinției spaniole a Consiliului European să facă din acest lucru o prioritate absolută.
„PPE și-a reafirmat astăzi sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Precizează clar că soluția se află în mâinile guvernului austriac și solicită ridicarea veto-ului acestuia. Sperăm că Partidul Popular Austriac, ÖVP, a înțeles mesajul PPE, deoarece respingerea venită din partea Austriei este injustă, nedreaptă și nesustenabilă. De asemenea, Partidul Popular European a subliniat că cetățenii celor două state au fost discriminați din cauza respingerilor repetate, ceea ce a dus la pierderea încrederii în UE și la întărirea partidelor de extremă dreapta. În discursul meu am atras atenția asupra faptului că creșterea popularității AUR este un semn clar în acest sens”, a relatat Loránt Vincze, europarlamentar al UDMR. La întâlnire a participat și Rozália Biró, deputat UDMR și președinte al Organizației de Femei a PPE, care a cerut respectarea promisiunilor europene și susținere pentru aderarea României.
Decizia reamintește că, în 2011, Comisia Europeană a concluzionat că România și Bulgaria sunt pregătite din punct de vedere tehnic și juridic pentru aderare, iar Parlamentul European și-a confirmat în repetate rânduri sprijinul pentru aderarea acestora.