La Jurilovca funcţionează, începând din luna februarie, o nouă fabrică de produse din peşte, investiţia fiind realizată de societatea care deţine staţiunea Gura Portiţei şi susţinută financiar prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM).
Juristul firmei, Gabriel Diţu, a declarat pentru AGERPRES că linia de producţie a costat 1 milion de euro, sunt şase angajaţi, iar reţetele produselor din peşte realizate aparţin personalului angajat.
„Sunt produse prăjite şi marinate din plătică, din caras, sărmăluţe din peşte în foi de viţă, în foi de varză, chiftele şi alte preparate din carne tocată de peşte. În februarie am început producţia, am stabilit etichete, ambalajul şi încercăm să ieşim şi pe piaţă, să ne vindem producţia”, a menţionat Diţu.
El a mai spus că ideea înfiinţării acestei linii de producţie a apărut încă din anul 2017, atunci când în staţiunea de la Gura Portiţei s-a constatat că spaţiul din bucătărie este insuficient pentru a face toate produsele pentru clienţi.
„Avem deocamdată şase femei lipovence autentice angajate, iar produsele sunt după reţetele lor. Practic, noi doar ne-am asigurat că respectăm normele. Următorul pas ar fi să mergem la Ministerul Agriculturii, iar pe unele dintre ele să le atestăm, pentru că merită efortul. Altele sunt deja atestate de alţi producători de anvergură din judeţ”, a afirmat Gabriel Diţu.
Reprezentantul societăţii a recunoscut că în momentul de faţă piscicultura în zonă este în declin şi a adăugat că acum predomină peştele de calitate inferioară.
„Să ştiţi că din babuşcă, spre exemplu, faci foarte multe preparate bune, doar că ea are multe oase. Dacă ştii s-o găteşti, s-o marinezi, spre exemplu, aşa cum trebuie, o mănânci cu oase, ca şi cum alea n-ar mai exista. Ea e foarte bună. Poţi să faci ceva de calitate şi din ceva mai puţin bun”, a mai spus Diţu.
Potrivit acestuia, 50% din bugetul investiţiei a fost asigurat din fonduri proprii.
Încă din perioada comunismului, comuna Jurilovca a fost recunoscută drept un centru piscicol important, în zonă aflându-se sediul celei mai mari întreprinderi piscicole din Deltă şi zona lagunară. În ultimii 30 de ani, au mai existat încercări de a realiza investiţii în fabrici din produse de peşte, însă liniile de producţie nu au avut o activitate îndelungată. AGERPRES