Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ din Iaşi, Viorel Scripcariu, a declarat, luni, că în comparaţie cu anul trecut, la examenul de admitere la studiile de licenţă la Medicină Generală în limba română s-au înscris mai puţini candidaţi şi a crescut interesul candidaţilor pentru studii de licenţă în limba franceză.
Conform sursei citate, dintre programele de studiu de licenţă în limba română cea mai mare concurenţă la examenul de admitere este înregistrată la Nutriţie şi Dietetică, urmată de Facultatea de Asistenţă Medicină Generală, Facultatea de Medicină Generală şi Facultatea de Medicină Dentară. Cele mai puţine înscrieri pentru susţinerea examenului de admitere au fost înregistrate, ca şi în anii trecuţi, la Facultatea de Farmacie.
‘Anul acesta, vorbim despre studiile de licenţă în limba română, am înregistrat un număr mai mic de candidaţi cu 110 faţă de anul trecut. Anul acesta avem 2.226 de candidaţi înscrişi pentru toate programele de licenţă. Înregistrăm o concurenţă la Medicină Generală de 3,87 pe loc, faţă de 4,22 cât am avut anul trecut. La Asistenţă Medicină Generală avem, la locurile bugetate, o concurenţă de 4,77 pe loc. La Nutriţie şi Dietetică, la fel ca în fiecare an avem un număr mare de candidaţi, de 6,44 pe loc. La Medicină Dentară înregistrăm o creştere semnificativă, de 3,83 pe loc. La Asistenţă şi Profilaxie Stomatologică, program de licenţă lansat anul trecut, avem o concurenţă de 1,38/loc, la Tehnică Dentară, 3,04/loc. O problemă avem la Farmacie, dar şi la nivel naţional există un trend descendent, avem un procent de 0,5/loc. La Bioinginerie Medicală sunt 1,18 candidaţi pe loc, iar la Balneofiziokinetoterapie – 1,76 pe loc’, a precizat Scripcariu.
Conform declaraţiilor acestuia, în sesiunea de admitere din toamnă va fi organizat un concurs pentru admiterea la cursurile de licenţă în limba română pentru specializarea Cosmetologie.
‘Vom organiza în septembrie concurs de admitere pe acest program, pentru că programul abia a fost lansat, abia a fost aprobat de ARACIS şi va fi notificat prin hotărâre de guvern. Deci nu puteam să introducem la admiterea de la acest moment’, a precizat rectorul UMF Iaşi.
În ceea ce priveşte programele pentru străini, el a afirmat că deşi a crescut taxa de înscriere, s-a înregistrat o creştere a candidaţilor pentru studiile în limba franceză.
‘La străini, în acest an am crescut taxa de înscriere de la 5.000 de euro/an la 7.500 euro/an. Era momentul să creştem, toate Universităţile de Medicină şi Farmacie din ţară am avut o înţelegere între noi şi toţi au aceeaşi taxă. Chiar şi în aceste condiţii remarcăm un interes crescut al candidaţilor pentru studii în limba franceză. Astfel că la Medicină Generală avem o concurenţă de 4,22/loc, iar la Medicină Dentară, de 3,42/loc. La limba engleză la Medicină Generală avem 1,1 candidaţi pe loc, iar la Dentară avem 0,83/loc’, a mai spus Scripcariu.
Înscrierea pentru concursul de admitere la UMF Iaşi s-a desfăşurat în perioada 1 iunie – 17 iulie. Au fost scoase la concurs 791 locuri la învăţământul fără taxă, din care 304 la Facultatea de Medicină, 62 la Facultatea de Asistenţă Medicală Generală, 9 la Nutriţie şi Dietetică, 90 la Facultatea de Medicină Dentară, 27 la Colegiul de Tehnică Dentară, 8 la Colegiul de Asistenţă de Profilaxie Stomatologică, 90 la Facultatea de Farmacie, 71 la Colegiul de Balneofiziokinetoterapie şi recuperare şi 74 la Bioinginerie. Numărul de locuri cu taxă în lei este de 585, din care 188 la Medicină, 123 la Asistenţă Medicală Generală, 34 la Nutriţie şi Dietetică, 64 la Medicină Dentară, 41 la Tehnică Dentară, 16 la Asistenţă de Profilaxie Stomatologică, 70 la Farmacie, 38 la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare şi 11 la Bioinginerie.
Studenţii străini au la dispoziţie 630 de locuri pe cont propriu valutar.
Examenul de admitere la UMF Iaşi va fi organizat pe data de 25 iulie şi va consta într-un test grilă. Durata probei scrise este de trei ore, de la ora 10,00 la 13,00. Admiterea se face strict în ordinea descrescătoare a mediilor generale obţinute la examenul scris în ordinea opţiunilor pentru programele de studii, în limita numărului de locuri pentru fiecare program de studiu.
La calculul mediei finale în vederea clasificării contează în proporţie de 90% nota obţinută la testul grilă şi 10% media la examenul de bacalaureat. Media minimă de admitere este cinci. Calculul mediei finale se va efectua numai la candidaţii care au obţinut minim nota 5 la proba scrisă, această probă fiind eliminatorie.
Sursa: PRESSONLINE