Milioane de creştini sărbătoresc miercuri Crăciunul, umbrit în acest an de războaiele din Fâşia Gaza, Ucraina şi multe alte părţi ale lumii, transmite France Presse, conform Agerpres.
La Vatican, Papa Francisc este aşteptat să îşi reînnoiască apelurile pentru pace în Orientul Mijlociu şi în alte locuri, în timpul binecuvântării sale tradiţionale „Urbi et Orbi” („Către oraş şi către lume”) la ora 11:00 GMT.
În seara precedentă el a deschis „Anul Sfânt” 2025 al Bisericii Catolice, un mare pelerinaj internaţional pentru care sunt aşteptaţi la Roma peste 30 de milioane de credincioşi din întreaga lume. El a prezidat apoi slujba de la miezul nopţii, în timpul căreia i-a invitat pe credincioşi să se gândească la „războaie, copii mitraliaţi, bombe asupra şcolilor şi spitalelor”, aluzie la loviturile israeliene asupra Gaza, a căror „cruzime” a denunţat-o săptămâna aceasta, provocând proteste din partea diplomaţilor israelieni.
În Franţa, Catedrala Notre-Dame din Paris va găzdui miercuri mai multe slujbe de Crăciun, după slujba de la miezul nopţii din seara precedentă. De la incendiul care a devastat-o la 15 aprilie 2019, catedrala nu a mai găzduit aceste slujbe ale Naşterii Domnului care celebrează, pentru creştini, naşterea lui Iisus.
Ucraina, care, pentru al doilea an consecutiv, sărbătoreşte Crăciunul pe 25 decembrie, ca în Occident, şi nu pe 7 ianuarie, ca în calendarul iulian urmat de Biserica Ortodoxă Rusă, s-a trezit miercuri dimineaţă cu o ploaie de rachete.
O alertă aeriană a fost declarată în întreaga ţară în zorii zilei de miercuri, în timp ce rachetele ruseşti cădeau asupra marelui oraş Harkov şi a numeroase infrastructuri energetice.
Ajunul Crăciunului a fost sumbru şi în oraşul palestinian Betleem, leagăn al creştinismului, unde câteva sute de credincioşi s-au adunat în jurul Bisericii Naşterii Domnului.
Bethlehem îşi „limitează” bucuria în timpul sărbătorilor de Crăciun, explică Anton Salman, primarul acestui oraş din Cisiordania ocupată, situat la doar zece kilometri de Ierusalim, de cealaltă parte a zidului de separare ridicat de Israel.
În Piaţa Mangeoire, adiacentă, se instalează în mod normal un brad de Crăciun de mari dimensiuni, dar, la fel ca anul trecut, autorităţile locale au decis să nu organizeze nicio manifestare majoră.
Patriarhul latin al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, s-a întors din Gaza pentru a prezida slujba de la miezul nopţii.
„Vreau să le mulţumesc fraţilor şi surorilor noastre dragi din Gaza, pe care tocmai i-am vizitat”, a proclamat el în omilia sa în limba engleză. Ei sunt un adevărat semn de speranţă în mijlocul dezastrului şi distrugerii totale care îi înconjoară. Pentru al doilea an, este un Crăciun trist şi pentru voi”, a continuat patriarhul. Dar anul viitor, Crăciunul în Betleem va fi plin de pomi, viaţă şi pelerini, şi-a exprimat el speranţa.
În teritoriul palestinian devastat, sute de creştini s-au adunat în Biserica Sfinta Familie din nordul oraşului Gaza pentru slujba din Ajunul Crăciunului.
„Acest Crăciun miroase a moarte şi distrugere”, a declarat George Al-Sayegh, care s-a refugiat timp de câteva săptămâni de bombe în biserica ortodoxă greacă Sfântul Porfirie. „Nu există bucurie, nu există spirit de sărbătoare. Nici măcar nu ştim dacă vom supravieţui până la Crăciunul următor”.
Adresându-se marţi creştinilor, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să lupte împotriva „forţelor răului”.
„Aţi fost alături de noi cu rezilienţă, fermitate şi putere, în timp ce Israelul apără civilizaţia noastră împotriva barbariei”, a adăugat Netanyahu, a cărui ţară luptă pe mai multe fronturi de la începutul războiului din Fâşia Gaza.
În Germania, şeful statului Frank-Walter Steinmeier a făcut apel la unitate şi coeziune în mesajul său de Crăciun, referindu-se la „umbra” aruncată asupra festivităţilor de sfârşit de an de atacul cu maşină berbec care a ucis cinci persoane şi a rănit peste 200 vineri la târgul de Crăciun din Magdeburg, în nord-estul ţării.
În Siria, unde preşedintele Bashar al-Assad a fost răsturnat la 8 decembrie, noile autorităţi dominate de islamişti au început să-i liniştească pe creştinii din această ţară predominant sunnită.
În Statele Unite, tradiţia anuală de a-l urmări pe Moş Crăciun a luat amploare. Tinerii şi bătrânii pot urmări marea sa călătorie în timp real pe un site dedicat.
Cum politica şi spiritul Crăciunului merg în general mână în mână, generalul forţelor aeriene Gregory Guillot a ţinut să liniştească populaţia, afectată de survolurile dronelor care au provocat recent panică pe coasta de est a Americii.