Lazăr îi răspunde lui Toader: Nu am ascuns niciun protocol

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat luni că nu a ascuns niciun protocol de ministrul Justiţiei şi a adăugat că Ministerul Justiţiei a comunicat că nu are atribuţia de a analiza protocoalele instituţionale şi de a emite un punct de vedere pe marginea acestora.  

Într-o conferinţă de presă, el a anuţat că pe data de 9 mai, după ce au fost puse la dispoziţia Ministerului Justiţiei mai multe documente de cooperare instituţională, MJ a replicat că nu are atribuţia legală de a le analiza şi emite un punct de vedere.

„Domnul ministru al Justiţiei comunică în 9.05.2018 Consiliului Superior al Magistraturii : ‘Vă comunicăm că Ministerul Justiţiei, în calitate de organ al administraţiei publice centrale, nu are atribuţia legală de a analiza şi de a emite un punct de vedere referitor la conţinutul şi efectele unui protocol încheiat între alte instituţii publice”. A fost absolut surprinzător când am văzut că sâmbătă era deja un alt punct de vedere care era adaptat noii situaţii ivite. (…) În 3 aprilie 2018, Ministerul Public comunică ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, faptul că începând cu data de 1 ianuarie 2005, în evidenţele instituţiei noastre figurează încheierea următoarelor documente de cooperare instituţională, şi i-am enumerat toate. (…)  I-am trimis, le-am pus la dispoziţie, fiindcă ele mergeau la biroul de profil, nu aveam nicio reţinere că ar fi ceva rău cu ele şi nu aveam ce să ascundem în faţa ministrului Justiţiei.

Protocolul din 2016 este enumerat în rând cu celelalte protocoale fără nicio reţinere. Nu aveam niciun motiv să nu îl prezentăm, să îl aducem la cunoştinţă, de vreme ce toată lumea ştia, era lipsit de efecte, eram în procedură de declasificare. Care ar fi fost problema să îl ascundem?”, a precizat procurorul general.

Augustin Lazăr a mai spus că, într-o altă adresă către ministrul Justiţiei au fost pus la dispoziţie şi două protocoale încheiate cu Ministerul Afacerilor Interne, care deja fuseseră declasificate.

Lazăr a acuzat că manipularea opiniei publice este frecvent folosită pentru destabilizarea activităţii procurorilor, iar Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent, în spiritul aflării adevărului  – obiectiv fundamental pentru procurori.

„Perioada actuală este una dificilă pentru justiţie şi statul de drept din România”, a spus Lazăr care a dat publicităţii în conferinţa de presă corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi CSM.

„Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale, în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România”, a spus Lazăr.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Tudorel Toader a declanșat procedura de evaluare a procurorului general al României

Ministrul Justiției a anunțat pe 25 septembrie că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție.

În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat.
În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009

“Zilele acestea aflăm că în realitate a fost „desecretizat” un protocol „abrogat” încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, „La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr…..din 04.02.2009”.
Folosirea sintagmei „se abrogă”, arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative. Rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile!”, a anunțat Toader, pe Facebook.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare