Legea offshore a trecut de Senat și merge la Camera Deputaților, pentru votul final

Legea offshore a fost adoptată, miercuri, de plenul Senatului, cu 91 de voturi pentru şi 13 contra. Au votat în favoarea legii toate partidele, mai puţin cei de la AUR. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că respinge categoric proiectul legii offshore şi cere ca exploatarea gazelor naturale să se facă exclusiv de către companii româneşti, precizând că legea este ”antinaţională”.

Și USR, deși a acuzat coaliţia de guvernare că nu doreşte ca pensionarii români să beneficieze direct de banii din exploatarea gazelor in Marea Neagră, a votat legea și speră ca amendamentele depuse, prin care veniturile obţinute din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă spre fondurile de pensii din Pilonul II, să fie adoptate de Camera Deputaților.

”Prin această lege vom asigura independența și securitatea energetică a României și, totodată, prin modificările propuse vom stimula dezvoltarea înteprinderilor mici şi mijlocii implicate în sectorul offshore, a industriilor conexe, precum şi a celor afectate pozitiv de impactul economic indirect şi indus generat de proiectele offshore. Aceste resurse suplimentare de gaze naturale, ar contribui la asigurarea aprovizionării sustenabile a României cu energie, la atingerea ţintelor de decarbonizare pe termen lung, precum şi la dezvoltarea infrastructurii naţionale, sau a altor industrii cu valoare adăugată mare, respectiv chimia şi petrochimia”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei, după votul din Senat.

Marţi, Comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au dat raport comun de admitere asupra Legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, cu 17 voturi „pentru” şi două „împotrivă”.

În cadrul şedinţei, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că prin modificarea actualei legi se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime, se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare