Legea pensiilor – respinsă de senatori / Premierul şi ministrul Muncii, primele reacţii: Legea va fi adoptată la toamnă

Senatorii au respins miercuri proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR, cu 67 de voturi „pentru” şi 22 abţineri. Nu a fost întrunit numărul minim necesar de voturi – 68 – pentru adoptarea aceste legi organice.

  • Camera Deputaţilor este însă forul decizional în acest sens.

În raportul comisiilor de specialitate ale Senatului, adoptat de plen, a fost reformulată definiţia contribuabilului, articolul 25 având următoarea formă: „Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt a) persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi din indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate pentru care angajatorii sau entităţile asimilate acestora au obligaţia, potrivit Codului fiscal, de a calcula, reţine la sursă şi vira la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuţia de asigurări sociale; b) persoanele fizice ce realizează venituri din activităţi independente sau din drepturi de proprietate intelectuală şi care, potrivit Codului fiscal, pe baza declaraţiei individuale de asigurare datorează şi plătesc contribuţia de asigurări sociale; c) angajatorii sau entităţile asimilate acestora, care, potrivit Codului fiscal, au obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări sociale datorată pentru condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă, precum şi eventualele diferenţe de contribuţii de asigurări sociale pe care legislaţia le pune în seama angajatorilor”, se arată în amendamentul propus de preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Ioan Căprariu, şi asumat de senatorii Comisiei de muncă, potrivit agerpres.ro

Referitor la pensia de invaliditate, reglementată la articolul 63, a fost eliminată obligaţia realizării unui stagiu minim de cotizare de 15 ani. „Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii ce nu îndeplinesc condiţiile de pensie pentru limită de vârstă şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza: accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca şi participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989”, prevede articolul 63 în noua sa formă.

CCR a admis parţial, pe 13 martie, sesizarea PNL şi USR referitoare la Legea privind sistemul public de pensii.

Premierul şi ministrul Muncii, primele reacţii: Legea va fi adoptată la toamnă

Budai dancilaAtât premierul Viorica Dăncilă cât şi ministrul Muncii, Marius Budăi, au declarat miercuri, la sediul PSD, că legea va fi adoptată la toamnă de Camera Deputaţilor.

„Aceste lucruri arată în primul rând modul în care abordează legea pensiilor Opoziţia: una declară, acuză Guvernul de anumite lucruri, de nivelul de trai, arată grija pe care o au ei pentru pensionari, dar astăzi au votat împotriva legii pensiilor. Acest dublu standard cred că nu este unul care să fie acceptat de pensionari. Vom avea cvorumul necesar şi în Camera Deputaţilor vom trece legea pensiilor”, a declarat premierul care a promis că va analiza de ce senatorii PSD au absentat masiv.

Marius Budăi s-a arătat la rîndul să optimist: ”Noi mergem mai departe și îi asigur pe români că noi la Cameră vom adopta această lege. În comisii vom corela toate prevederile, iar dacă sunt colegi din opoziție care doresc să vină cu propuneri sunt bine venite. Noi ne dorim să obținem consens politic pe această lege. Vom avea majoritate la Camera Deputaților, asta veți vedea. (…) Punctul de pensie va crește de la 1 septembrie 2019. Noi am prevăzut că vom avea piedici și de aceea am trecut și în OUG 114 creșterea punctului, chiar dacă prima dată era trecut și în Legea pensiilor.”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare