Inițiativa legislativă depusă de către deputata independentă Oana Bîzgan împreună cu alte peste 60 de parlamentare din toate formațiunile politice, prin care se solicită accesul la educație pentru copiii care nu au un CNP a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
„În curând vom sărbători aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Convenției cu Privire la Drepturile Copilului și mă bucur să putem să spunem că facem un pas către normalitate, deși procesul a fost anevoios și îndelungat. Deși dreptul la educație este prevăzut legal și egal pentru toți cetățenii, copiii care nu au CNP și implicit nu au documente de naștere sau identitate nu pot beneficia de acesta. Avem cazuri frecvente în care copii nu pot merge la școală din cauza unor situații de care nu sunt vinovați și pe care nu le pot rezolva singuri. Prin această lege remediem o încălcare repetată a unui drept garantat de Constituție și oprim perpetuarea unei probleme sistemice, prin responsabilizarea tuturor celor implicați”, declară deputata independentă Bîzgan, inițiatoare a proiectului.
Prin acest demers este modificată Legea educaţiei naţionale în așa fel încât copiii fără acte de identitate să poată fi înscriși în sistemul educațional. Estimativ peste 10000 de copii se află în această situație. În plus, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal.
- „Nu este vina copiilor că nu au actele necesare înscrierii la școală; nu ei sunt responsabili pentru faptul că, dintr-un motiv sau altul, nu au CNP. Statul are datoria să intervină prin serviciile de asistență socială pentru a corecta această situație discriminatoare – este dreptul fiecărui copil să beneficieze de un start egal în viață”, consideră Mara Mareș, deputată PNL și co-inițiatoare a propunerii legislative.
- „Discutăm despre egalitatea și universalitatea drepturilor și libertăților cetățenilor, dreptul la educație gratuită; ca medic pediatru și membru în Comisia pentru sănătate și familie atrag atenția în mod special asupra acestor aspecte – avem datoria ca în România, țară membră UE să nu mai existe persoane fără acte de identitate, mai ales copii care din această cauză să nu poată merge la școală”, declară dr. Maricela Cobuz, deputată PSD în susținerea propunerii inițiate.
Inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament în luna mai a anului 2018 și este a doua inițiativă comună transpartinică a femeilor din Parlament, prima dintre ele – creșterea vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în instituții de tip rezidențial de la 3 la 7 ani – a fost deja promulgată în noiembrie 2018.