Lidera opoziţiei din Venezuela se teme că va fi arestată

Lidera opoziţiei venezuelene Maria Corina Machado, declarată neeligibilă la prezidenţialele din 28 iulie, a afirmat miercuri că riscă o detenţie „nejustificată” după adoptarea în primă lectură în Adunarea Naţională a unui text împotriva „fascismului”, notează AFP, citată de Agerpres.

„Echipele mele din întreaga ţară riscă dispariţia forţată şi chiar eu aş putea face obiectul unei detenţii nejustificate”, a declarat ea într-o scrisoare adresată celor 18 ţări, precum şi Uniunii Europene, care vor participa la o conferinţă despre Venezuela, la Bogota pe 25 aprilie.

Învingătoare a primarelor opoziţiei în octombrie 2023, Maria Machado a fost declarată neeligibilă, acuzată de către putere de corupţie şi că şi-a trădat ţara susţinând sancţiunile americane împotriva Venezuelei.

Opoziţia consideră, la rândul său, că puterea o împiedică să candideze pentru a nu trebui să se confrunte cu o candidată care era dată câştigătoare în sondaje.

După ce a fost descalificată, Maria Machado a desemnat pentru a o înlocui o novice în politică, profesoara Corina Yoris. Dar aceasta nu a putut fi înscrisă, stârnind critici din partea guvernelor tradiţional aliate ale Venezuelei, precum Brazilia şi Columbia.

„Sunt în continuare împiedicată să părăsesc ţara şi chiar să zbor în interiorul Venezuelei, în timp ce numeroase persoane care mă susţin în cursul evenimentelor mele de campanie fac obiectul represaliilor”, a criticat Maria Machado, referindu-se la arestarea a opt colaboratori şi la mandatul de arestare emis împotriva altor şapte – şase sunt refugiaţi la ambasada Argentinei din Caracas.

Preşedintele Nicolas Maduro, care candidează pentru al treilea mandat consecutiv, a descris partidul Mariei Machado drept o „mişcare teroristă”.

În paralel, guvernul său a prezentat Adunării Naţionale o lege care vizează pedepsirea „fascismului”, termen pe care îl foloseşte adesea pentru a se referi la opoziţie. Acest proiect de lege a fost adoptat marţi în primă lectură şi urmează să facă obiectul unei noi discuţii înainte de a fi aprobat definitiv.

Acesta prevede pedepse de până la doisprezece ani de închisoare şi amenzi grele, care trezesc temeri în rândul opoziţiei. Apărătorii drepturilor omului au criticat deja textul.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare