Liderii AUR critică deciziile luate de Birourile reunite cu privire la sumele forfetare ale parlamentarilor

Liderii AUR au criticat, miercuri, deciziile luate în ultima şedinţă a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, şi au acuzat sistemul de organizare a acesteia, în sistem online, care nu le-ar da posibilitatea să intervină în timp real.

Preşedintele AUR, deputatul George Simion, consideră ‘greţoasă’ decizia de vineri a Birourilor reunite privind sumele forfetare.

‘Absolut greţoasă şi o batjocură, pentru că n-au putut să-şi mărească salariile, au mărit sumele forfetare. (…) Cu siguranţă, nu trebuiau majorate aceste sume şi cu siguranţă o parte din aceşti bani ajung în buzunarele parlamentarilor. Este o mare nebunie ce s-a întâmplat’, a declarat Simion, la Parlament.

El a menţionat că are un singur angajat la cabinetul parlamentar, plătit cu 3.000 de lei pe lună.

Liderul deputaţilor AUR, Antonio Andruşceac, a criticat desfăşurarea şedinţei în sistem online.

‘Şedinţa a fost anunţată cu o oră înainte, un aveam o ordine de zi, într-o zi de vineri, la noi se trimite totul pe un grup de WhatsApp, mă rog şi chestia cu comunicarea trebuie rezolvată puţin. (…) Eu, de când există obiceiul acestor întâlniri online, am solicitat şi am dovada scrisă că am solicitat dacă este o urgenţă prezenţa fizică. În online, eşti supus presiunii de a da un vot în necunoştinţă de cauză, pentru că ei dau sonorul foarte încet, nu se aude nimic pe telefoane, toţi spunem: ‘Daţi mai tare’, poţi intra într-o capcană de genul acesta’, a explicat Andruşceac.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, vineri, o hotărâre potrivit căreia parlamentarii vor putea să achite din suma forfetară anunţuri plătite online în vederea promovării şi prezentării activităţilor, servicii în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, servicii de consultanţă şi asistenţă economică, servicii de reprezentare şi asistenţă mediatică, servicii de transmitere de informaţii în reţelele de socializare din mediul digital şi cursuri de formare profesională.

‘Cheltuielile decontate pe baza declaraţiei pe propria răspundere se stabilesc în limita maximă de 50% din suma forfetară. Declaraţia pe propria răspundere a deputatului, respectiv a senatorului, prevăzută în anexa nr. 2, constituie document justificativ pentru decontare. Sumele neutilizate pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) se reportează pentru lunile următoare’, se prevede documentul adoptat.

Tot vineri, Birourile permanente reunite au stabilit condiţiile de vechime în specialitate necesare pentru ocuparea funcţiilor publice parlamentare, precum şi nivelul minim şi maxim al salariilor de bază ale personalului din cabinetele parlamentare din circumscripţiile electorale.

Potrivit hotărârii adoptate, limita minimă a salariului de bază al personalului de la cabinetele parlamentare din circumscripţii este salariul minim brut pe ţară.

Consilierii de la cabinetele parlamentare pot avea salariul de bază până în 9.827 lei, experţii – 8.669 lei, consultanţii şi şefii de cabinet – 6.950 lei. De asemenea, referenţii pot avea salariul de bază maxim 6.353 lei, iar şoferii – maxim 5.755 lei.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare