Liderii G7 se reunesc la Hiroshima

Summitul G7 găzduit de președinția japoneză a G7 din acest an are loc în orașul Hiroshima, în Japonia. UE va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Summitul de la Hiroshima reprezintă o oportunitate pentru liderii G7 de a-și demonstra hotărârea fermă de a susține ordinea internațională bazată pe statul de drept și de a-și aprofunda relațiile cu sudul global.

Principalele chestiuni care urmează să fie abordate în cursul celor opt sesiuni de lucru sunt:

  • agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
  • cooperarea cu partenerii internaționali
  • dezarmarea nucleară și neproliferarea nucleară
  • reziliența economică și securitatea
  • clima, energia și mediul
  • alimentația, sănătatea și dezvoltarea

Președinția japoneză a invitat, de asemenea, lideri din Australia, Brazilia, Comore, Insulele Cook, India, Indonezia, Republica Coreea și Vietnam să participe la mai multe sesiuni de lucru în cursul summitului.

La încheierea summitului, se preconizează ca liderii să adopte un comunicat al liderilor.

Despre președinția japoneză a G7

În cadrul summitului, Japonia ar dori să demonstreze hotărârea fermă a G7 de a respinge categoric agresiunile militare, orice amenințări care se referă la armele nucleare și orice utilizare a acestora, precum și încercările de răsturnare a ordinii internaționale.

„Comunitatea internațională se află în prezent într-un moment istoric de cotitură, după ce a trecut prin pandemia de COVID-19 și se confruntă cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a zdruncinat însuși fundamentul ordinii internaționale”, a spus premierul Japoniei.

Anul președinției G7 reprezintă, de asemenea, o ocazie de a atrage atenția generațiilor mai tinere asupra chestiunilor globale și de a le încuraja să treacă la acțiune.

Despre summitul G7

Summitul G7 este un forum care joacă un rol important în conturarea unor răspunsuri pe plan mondial la provocările globale, completând coordonarea economică globală asigurată de G20.

Acesta reunește lideri ai UE și din următoarele țări:

  • Canada
  • Franța
  • Germania
  • Italia
  • Japonia
  • Regatul Unit
  • Statele Unite

Ultimul summit G7 a avut loc la Schloss Elmau, Bavaria, Germania, în iunie 2022.

Liderii se reunesc în formula G7 din 2014, ca urmare a încălcării de către Federația Rusă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

UE în calitate de membru al G7

În 1977, reprezentanți ai Comunității Europene de atunci au participat la summitul de la Londra. Inițial, rolul UE era limitat la domeniile pentru care aceasta avea competențe exclusive, dar acest rol a crescut în timp.

UE a fost inclusă treptat în toate discuțiile politice de pe agenda summitului și, începând cu summitul de la Ottawa (1981), a luat parte la toate sesiunile de lucru desfășurate în cadrul unui summit.

UE are toate responsabilitățile asociate calității de membru. Comunicatul summitului are forță politică obligatorie pentru toți membrii G7.

Președinția prin rotație este asigurată după cum urmează: Canada în 2018, Franța în 2019, SUA în 2020, Regatul Unit în 2021, Germania în 2022, Japonia în 2023 și Italia în 2024.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare