Liderii lumii l-au felicitat pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a câștigat alegerile prezidențiale

Preşedinţii instituţiilor europene şi secretarul general al NATO l-au felicitat duminică seară pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru realegerea sa, exprimându-şi dorinţa de a continua relaţiile dintre organizaţiile lor şi Turcia, notează AFP.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în postări pe Twitter, şi-au exprimat „bucuria” de a „continua dezvoltarea relaţiilor dintre UE şi Turcia”.

 

 

 

 

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aşteaptă cu nerăbdare să pregătească summitul Alianţei din iulie de la Vilnius.

 

 

Turcia şi Ungaria nu au ratificat aderarea Suediei şi blochează integrarea ţării nordice în Alianţă. Subiectul va fi pe ordinea de zi a summitului.

UE întreţine relaţii dificile cu Turcia, dar această ţară rămâne un partener inconturnabil al celor douăzeci şi şapte, în special în ceea ce priveşte migraţia.

Turcia este oficial candidată la UE, dar negocierile de aderare începute în 2005 sunt la punct mort de câţiva ani.

„UE este pregătită să se angajeze cu Turcia pentru a se îndrepta spre o relaţie constructivă pentru prosperitatea şi stabilitatea noastră comună, bazată pe angajamente în favoarea drepturilor omului, statului de drept, dreptului internaţional şi stabilităţii regionale, în interesul tuturor cetăţenilor noştri”, a reamintit şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în mesajul său către preşedintele Erdogan.

 

 

Preşedintele american, Joe Biden, l-a felicitat duminică seară pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru realegerea sa.

„Sunt nerăbdător să continuăm colaborarea în calitate de aliaţi în cadrul NATO asupra problemelor bilaterale şi provocărilor globale”, a scris Joe Biden pe Twitter.

 

 

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a felicitat duminică seară pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru realegerea sa, exprimându-şi nerăbdarea de a continua „colaborarea strânsă” dintre Regatul Unit şi Turcia.

 

 

„Felicitări @RTErdogan”, a scris Rishi Sunak pe Twitter: „Aştept cu nerăbdare să continuăm colaborarea strânsă dintre ţările noastre, fie că este vorba de dezvoltarea comerţului sau de a aborda ameninţările de securitate ca aliaţi în cadrul NATO”.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare