Liderii Mercosur condamnă absenţa preşedintelui Milei de la summitul lor

Preşedintele argentinian, Javier Milei, a atras luni criticile vehemente ale omologilor săi din Mercosur pentru absenţa sa la summitul zonei de liber schimb din America Latină, după ce participase cu o zi înainte la o conferinţă a extremei dreapta în Brazilia, relatează AFP, conform Agerpres.

Pentru preşedintele de stânga al Braziliei, Luis Inacio Lula da Silva, absenţa lui Milei este „o uriaşă prostie”, a declarat el jurnaliştilor în marja summitului din Paraguay.

Preşedintele ultra-liberal argentinian a intrat în conflict cu mai mulţi lideri de stânga de la preluarea mandatului în decembrie, afirmând recent despre Lula da Silva că este un „mic stângist” cu un „ego supradimensionat”.

Dar în cursul întâlnirii de luni a Mercosur, chiar şi liderii de dreapta, Luis Lacalle Pou (Uruguay) şi Santiago Pena (Paraguay), au deplâns absenţa lui Milei.

Argentina a fost reprezentată de ministrul de externe Diana Mondino.

Acest summit al Mercosur a fost primul pentru Bolivia, un viitor membru. A avut loc la o săptămână după ce Bolivia şi-a rechemat ambasadorul la Buenos Aires, în semn de protest faţă de comentariile lui Milei, care a pus la îndoială presupusa tentativă de lovitură de stat împotriva omologului său Luis Arce, un aliat al lui Lula da Silva, numind-o „frauduloasă”.

În aceeaşi zi, preşedinţia argentiniană a anunţat că din cauza unor „probleme de agendă”, preşedintele Milei nu va mai participa la summitul Mercosur.

În schimb, el a mers în Brazilia pentru a participa la Conferinţa de acţiune politică conservatoare (CPAC), reunind extrema dreaptă latino-americană, alături de fostul lider brazilian Jair Bolsonaro.

Ministrul argentinian de externe a criticat, în timpul discursului său de luni, un „exces” de reglementări comerciale în cadrul Mercosur care, în opinia sa, îngreunează capacităţile de export ale organizaţiei.

Uruguay militează de mult timp pentru o mai mare flexibilitate cu scopul de a permite membrilor blocului să încheie acorduri bilaterale de liber schimb cu ţări terţe precum China.

Brazilia şi-a reafirmat legăturile strânse cu China sub preşedinţia lui Lula da Silva, în timp ce Milei a ameninţat în cursul campaniei sale că va întrerupe legăturile cu Beijingul.

Summitul din Paraguay s-a desfăşurat pe fondul tensiunilor legate de un acord de liber schimb mult amânat între Uniunea Europeană şi Mercosur, pe care preşedintele francez Emmanuel Macron l-a descris în martie drept „foarte prost”.

Fondată în 1991, zona de liber schimb Mercosur reuneşte Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay, Columbia, iar din august şi Bolivia, în timp ce alte câteva ţări din America Latină sunt asociate cu aceasta.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare