Liga Studenţilor din Iaşi cere UMF să permită tuturor studenţilor intrarea la examenele din sesiune

Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Iaşi au anunţat, joi, că au lansat o scrisoare deschisă prin care cer suspendarea deciziei Consiliului de Administraţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Gr.T.Popa’ privind accesul studenţilor în sălile de examen doar în baza testelor sau vaccinurilor împotriva COVID-19.

‘Dorim să depunem o acţiune de suspendare a hotărârii Consiliului de Administraţie, pentru că în momentul de faţă UMF Iaşi se află într-un exces de putere, neexistând bază legală prin care să oblige studenţii şi cadrele didactice să participe la sesiunea de examene exclusiv pe baza testelor sau certificatului de vaccinare. O astfel de ingerinţă este total extra legală, creează un precedent foarte periculos pentru tot sistemul public de învăţământ din România. Trebuie să facem pe toate căile posibile astfel încât să îi ajutăm pe studenţii din UMF să aibă mai mult curaj. Au existat foarte multe presiuni asupra lor în ceea ce priveşte această chestiune. Dialogurile sunt inexistente pentru că UMF alege să discute numai cu organizaţiile studenţeşti din cadrul UMF care în momentul de faţă susţin poziţia universităţii. Mai mult, au fost lideri ai acestor asociaţii care i-au ridiculizat pe cei peste 2.000 de studenţi care se opun acestei decizii. Este un fapt absolut îngrijorător că cei care se numesc reprezentanţi ai studenţilor calcă în picioare dorinţa colegilor lor’, a declarat jurnaliştilor Emanuel Man, reprezentant al Ligii Studenţilor Iaşi.

De cealaltă parte, rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a afirmat că accesul studenţilor cât şi a profesorilor examinatori şi supraveghetori în sala de examen se va face conform deciziei emise în cursul zilei de miercuri.

‘Studentul va putea să intre la examen dacă va face dovada vaccinării, chiar şi numai cu prima doză, sau dacă va aduce un test RT-PCR anticovid care să aibă o valabilitate de 72 de ore, la momentul intrării în examen, sau dacă nu, un test antigen negativ care să aibă valabilitate de 24 de ore, sau să facă dovada faptului că a trecut prin boală, având o perioadă cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul în care a fost diagnosticat cu infecţia cu COVID-19, sau să nu se prezinte la examen şi va da examenul în altă sesiune programată conform calendarului anului universitar.(…) Aceste criterii pe care le-am enumerat sunt aplicabile atât studenţilor cât şi cadrelor didactice la momentul sesiunii, pentru că există şi cadre didactice care nu sunt vaccinate’, a declarat rectorul UMF Iaşi.

Acesta a spus că iniţial ar fi dorit ca universitatea să suporte cheltuielile cu testarea, însă suma ar fi fost mult prea mare pentru bugetul instituţiei. Astfel, studenţii vor fi cei care vor trebui să suporte cheltuielile pentru testele medicale.

Potrivit rectorului, din cei 9.003 de studenţi la studii de licenţă mai puţin de jumătate s-au imunizat faţă de noul coronavirus.

‘Referitor la costuri avem 5 opţiuni: vaccinarea, care este gratuită, testarea RT PCR, care este mai scumpă, avem testul antigen care costă aproape nesemnificativ încât iniţial universitatea când am mers pe ideea de a merge pe alternativă un test PCR am luat în calcul să suportăm noi toate costurile. Însă după estimarea noastră avem aproximativ 4.000 de studenţi care nu sunt vaccinaţi, o medie de 5 examene pe sesiune, ceea ce înseamnă nişte costuri care înseamnă aproape 1 milion de euro pentru o sesiune, ceea ce mi se pare inadmisibil şi nu aş fi fost de acord. Avem mai multe alternative, ei sunt liberi să aleagă ceea ce vor dori. Este de neconceput ca un student la Medicină sau la o facultate cu profil medical să nu conştientizeze faptul că tot personalul medical ar trebui să fie vaccinat. Există nişte contraindicaţii, dar ele sunt punctuale, pot fi dovedite prin acte medicale, şi atunci nu putem fi absurzi’, a declarat rectorul UMF Iaşi.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare