Liviu Dragnea a împlinit 56 de ani – Cum a evoluat politic și ce funcții a ocupat liderul PSD!

Liviu Dragnea a împlinit astăzi, duminică, 28 octombrie, 56 de ani. S-a născut în comuna Grația, din județul Teleorman și în 2015 a devenit președintele celui mai mare partid din România, PSD.
  • Printre funcţiile publice pe care le-a deţinut sunt cele de Prefect al județului Teleorman (1996–2000), preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman (2000–2012), ministru al Afacerilor Interne în guvernul Emil Boc (2009) şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi viceprim-minstru în guvernele Victor Ponta (2012–2015).
Liviu Nicolae Dragnea este fiul lui Dumitru Dragnea, fost subofiţer de miliţie care a deţinut funcţia de şef de post în două comune din judeţul Teleorman (Gratia şi Dobroteşti).
Liviu Dragnea a urmat cursurile Liceului de matematică–fizică Unirea din Turnu Măgurele (1976–1980). În 1987 a absolvit Facultatea de Transporturi, secţia Autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Aici l-a avut ca profesor de Mecanica fluidelor pe fostul premier Petre Roman.
A lucrat ca inginer stagiar într-o secţie auto aparţinând Întreprinderii de Utilaj Greu şi Transport pentru Construcţii Craiova.

 

Evoluția politică a liderului PSD

În plan politic, Liviu Dragnea s-a înscris după Revoluție în Partidul Democrat, la recomandarea fostului său coleg de facultate Adriean Videanu, devenind vicepreședinte al Organizației PD Turnu Măgurele.

  • În anii 1995–1996, a fost vicepreședinte al Organizației Județene a Partidului Democrat Teleorman. În anul 1996, devine directorul de campanie electorală pentru alegerile locale și generale ale PD Teleorman și tot în 1996 este ales consilier local în Consiliul Local al municipiului Turnu Măgurele.

 

  • În iunie 2001, când Traian Băsescu a câștigat șefia Partidului Democrat în detrimentul lui Petre Roman, Liviu Dragnea a demisionat și s-a înscris în PSD.

 

  • Între 2001 și 2005 a fost președinte executiv al PSD Teleorman și membru în Biroul Executiv Central. La Congresul Extraordinar al PSD din 10 decembrie 2006, Liviu Dragnea a fost ales vicepreședinte însărcinat cu reforma statului și descentralizarea. A fost șeful de campanie al PSD la alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007. În campania pentru alegerile parlamentare din 2008, a fost coordonator al campaniei PSD, împreună cu fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea.

 

  • La 7 iulie 2008 Liviu Dragnea a fost numit coordonator al filialei Giurgiu a PSD, iar la 11 iulie 2008 a fost desemnat la Consiliul Național Comun al PSD și PC pentru a se ocupa de prezentarea ofertei electorale pe probleme de reformă, administrație și descentralizare.

 

  • La 18 decembrie 2008 a fost ales de Comitetul Executiv Național al PSD în funcția de coordonator al grupului de miniștri social-democrați din Guvernul Boc, cu rolul de a păstra legătura de la nivelul conducerii partidului cu echipa de miniștri ai PSD.

 

  • Din iulie 2009, a deținut funcția de secretar general interimar al PSD, pentru ca în octombrie 2009, Consiliul Național al PSD să-l desemneze secretar general al partidului. A fost reales în această funcție la 20 februarie 2010, în cadrul Congresului Extraordinar al PSD.

 

  • Liviu Dragnea a fost ales, la 20 aprilie 2013, în funcția de președinte executiv al PSD, la Congresul formațiunii. Funcția de președinte executiv a fost reînființată prin noul Statut al PSD, aprobat cu o zi înaintea Congresului.

 

  • A candidat la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 în Teleorman, obținând un mandat de deputat în Colegiul 3 – Alexandria, cu scorul de 71,49%.

 

  • La Comitetul Executiv Național din 22 iulie 2015, a fost ales președinte interimar al PSD, după ce Victor Ponta a anunțat că s-a retras din funcția de președinte al partidului.

 

  • S-a înscris în cursa pentru președinția partidului, la 27 septembrie 2015, fiind singura candidatură acceptată de Comitetul Executiv Național al PSD. În 12 octombrie 2015, a fost ales cu 97% dintre voturi în funcția de președinte al PSD.

Ce funcții a ocupat liderul PSD, Liviu Dragnea!

Prefect al județului Teleorman (1996–2000)

În decembrie 1996, la doar 34 de ani, Dragnea este numit prefect de Teleorman. A fost prefect al județului până în 2000, an în care a candidat și a câștigat șefia Consiliului Județean Teleorman pe listele PD. Ca prefect, acesta a inițiat constituirea primei regiuni de dezvoltare (Muntenia-Sud) și a înființat Agenția pentru Dezvoltare Regională. În perioada 1998–2000 a inițiat și a realizat ample lucrări de modernizare a legăturii rutiere dintre Alexandria și București, care au dus la reclasificarea DN6 în șoseaua europeană E70.

Președinte al Consiliului Județean Teleorman (2000–2012)

Liviu Dragnea în septembrie 2009

 

Liviu Dragnea a deținut funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman între iunie 2000 și decembrie 2012, în cei 12 ani în care a condus județul alegându-se cu renumele de „baron de Teleorman”.

În iunie 2002 inițiază și promovează proiectul „Punct de trecere a frontierei cu bacul Turnu Măgurele–Nikopol”, finanțat din fonduri Phare–CBC. În luna noiembrie a aceluiași an a înființat Biroul de reprezentare a județului Teleorman la Bruxelles. În aprilie 2003, a organizat, în calitate de raportor CPLRE, Conferința europeană privind managementul apelor din Bazinul Dunării, pe tema raportului „Rolul autorităților regionale și locale în managementul resurselor de apă”. O lună mai târziu, raportul întocmit a fost adoptat în unanimitate de către CPLRE ca rezoluție și de către Consiliul Europei ca recomandare. În martie 2004 inițiază procedura de înființare la Bruxelles a Biroului de reprezentare a UNCJR, urmată de lansarea oficială a acestuia în octombrie 2005. În septembrie 2006 inițiază proiectul de modificare a legii administrației publice locale pentru promovarea descentralizării și extinderea autonomiei regionale și locale.

Ministru de Interne (ianuarie–februarie 2009)

Liviu Dragnea a deținut, la începutul anului 2009, portofoliul Administrației și Internelor, în Guvernul PSD–PDL, dar numai pentru 12 zile, preluând ministerul în urma demisiei lui Gabriel Oprea. El demisionează la rândul său după numai 12 zile, în 3 februarie, invocând ca motiv oficial insuficiența fondurilor alocate ministerului în raport cu îndeplinirea obiectivelor pe care și le fixase.

În presă s-a vehiculat faptul că demisia lui Dragnea de la MAI ar fi avut la bază refuzul premierului de atunci, Emil Boc, de a-i nominaliza pe Ionel Georgescu și Mincu Silvestru la șefia DGIPI.

Ministru al Dezvoltării Regionale (2012–2015)

Liviu Dragnea la un miting electoral al alianței PSD–UNPR–PC în Călan

 

A deținut funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Cabinetul Ponta II între 21 decembrie 2012–5 martie 2014.

Între 5 martie–16 decembrie 2014 a fost viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Cabinetul Ponta III. A deținut portofoliul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și în Cabinetul Ponta IV, în intervalul 16 decembrie 2014–15 mai 2015. La 15 mai 2015, a demisionat din funcția de ministru și din cea de președinte executiv al PSD, ca urmare a condamnării sale la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”.

Liviu Dragnea susține un discurs la Consiliul Național al PSD din Craiova.

 

În această funcție, finalizează negocierile cu Comisia Europeană pentru o serie de programe de finanțare: Programul Operațional Regional, Programul Operațional Capacitate Administrativă, Programul Național de Dezvoltare Locală și Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. În 2013, adoptă măsura rambursării, care introdusese un blocaj generalizat atât în rândul autorităților locale, cât și în rândul beneficiarilor privați. De asemenea, inițiază și implementează o serie de propuneri legislative: Strategia pentru consolidarea administrației publice, Proiectul de strategie generală a descentralizării și Codul administrativ al României.

Președinte al Camerei Deputaților (2016–prezent)

În 21 decembrie 2016 Liviu Dragnea a fost ales președinte al Camerei Deputaților cu 216 voturi „pentru” și 101 „împotrivă”, el fiind singurul candidat pentru această funcție.

wikipedia.org

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare