vineri, ianuarie 21, 2022

Localităţile care mai au în denumiri litera „î” revin la „â”, aşa cum a decis Academia Română în… 1993!

Un grup de parlamentari social-democraţi şi-au dat seama că nu toate localităţile din România au schimbat „î” cu â”, aşa cum a decis Academia Română în anul 1993, drept pentru care au depus la Parlament o propunere în acest sens. În prezent, propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, se află în dezbarerea Camerei Deputaţilor.

Astfel, în cazul unităţilor administrativ teritoriale care conţin în denumirea acestora litera „I”, aceasta  se va înlocui cu litera â”, prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotararea Adunării Generale a Academiei Rmâne din 17 februarie a993, privind revenirea la „â” şi „sunt” în graia limbii rom,âne, publicată în Monitorul Oficial nr. 51 din martie 1993. Dacă proiectul PSD va fi votat, actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere vor trebui schimbate.

Înscricurile oficiale emise până la publicarea prezentei legi care în denumirile unităţilor administrativ-terotoriale şi a localităilor componente sunt înscrise cu litera „î” îşi păstrează valabilitatea, potrivit propunerii al cărei iniţiator este deputatul PSD Florin Buicu.

Parlametarii PSD-işti, la care s-au raliat în calitate de co-ioniţiatori mai mulţi parlamentari PNL, USR şi UDMR, susţin în expunerea de motive că doresc în principal realizarea unei actualizări a situaţiei numărului, denumirii şi componenteşi unităţilor administrativ teritoriale care va putea fi folosită în mod ofocial, în special, în activitatea curentă a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale şi se parcurge o etapă tehnică premergătoare procesului de reorganizare administrativ-teritorială.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner