Londra anunţă sancţiuni contra Rusiei și a altor state

Regatul Unit a anunţat vineri noi sancţiuni contra regimurilor din Mali, Sudanul de Sud, Myanmar, Iran şi Rusia, în virtutea legislaţiei britanice privind drepturile omului şi combaterea corupţiei, transmite Reuters, informează Agerpres.

Sancţiunile vizează 30 de indivizi descrişi ca ”personaje politice corupte, autori ai încălcării drepturilor omului şi ai unor acte de violenţă sexuală legate de conflict”.

Noul regim de sancţiuni a fost adoptat în coordonare cu parteneri internaţionali pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Omului şi Anticorupţie şi vizează indivizi implicaţi în cazuri de torturare a deţinuţilor.

Persoanele care fac obiectul sancţiunilor provin din 11 ţări şi includ oficialităţi iraniene având legătură cu sistemul judiciar şi penitenciar, membri ai juntei din Myanmar, colonelul rus Ramil Rahmatullovici Ibatullin pentru rolul său de comandant al Diviziei 90 Blindate şi gruparea Katiba Macina din Mali, cunoscută şi drept Frontul de Eliberare Macina, acuzat de Londra de comiterea de violenţe sexuale.

”Sancţiunile adoptate astăzi merg mai departe pentru a-i expune pe cei aflaţi în spatele încălcării odioase a majorităţii drepturilor noastre fundamentale”, a declarat ministrul de externe britanic James Cleverly.

La rândul său, Canada a impus vineri noi sancţiuni contra Rusiei, Iranului şi Myanmarului pentru încălcarea drepturilor omului de către guvernele acestor trei ţări.

Măsurile vizează 33 de actuali sau foşti oficiali ruşi şi şase entităţi implicate în presupuse ”încălcări sistematice ale drepturilor omului” împotriva unor cetăţeni ruşi care au protestat contra invaziei ruse în Ucraina, a menţionat Ministerul de Externe canadian într-un comunicat.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie, Canada a impus sancţiuni împotriva a peste 1.500 de indivizi sau entităţi din Rusia şi Belarus.

De asemenea, au fost impuse sancţiuni împotriva a 22 de indivizi din Iran, printre care membri importanţi ai sistemului judiciar, ai sistemului penitenciar şi instituţiilor de aplicare a legii, precum şi lideri politici.

Guvernul de la Ottawa a introdus sancţiuni şi împotriva a 12 indivizi şi trei entităţi din Myanmar care au permis comiterea de violenţe de către armată. În această ţară armata a preluat puterea anul trecut, după o lovitură militară. Militanţii pentru drepturile omului susţin că junta foloseşte periodic pedeapsa cu moartea ca ”instrument politic”.

”Mai sunt multe lucruri de făcut, dar Canada nu se va opri niciodată din apărarea drepturilor omului”, a declarat şefa diplomaţiei canadiene Melanie Joly.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare