Louisiana a votat o lege ce incriminează deţinerea de pastile pentru avort fără prescripţie

Parlamentarii statului conservator Louisiana din sudul SUA au aprobat definitiv joi o propunere de lege ce incriminează deţinerea, fără reţetă, de pastile ce provoacă avortul, informează AFP, citată de Agerpres.

Textul de lege, votat de Senat şi Camera Reprezentanţilor din Louisiana, clasează pilulele abortive drept substanţe periculoase, o premieră în SUA.

Documentul mai trebuie promulgat de guvernatorul republican Jeff Landry.

Preşedintele american Joe Biden a calificat decizia drept „scandaloasă”, adăugând că „aceasta este o perioadă îngrozitoare pentru femeile din întreaga Americă”.

„Dacă Donald Trump preia din nou puterea, el va încerca să transforme ceea ce se întâmplă în state precum Louisiana într-o realitate la scară naţională”, a denunţat preşedintele Biden, în condiţiile în care avortul este unul dintre subiectele-cheie din campania pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, în care preşedintele democrat se va confrunta cu rivalul său republican Donald Trump.

Propunerea de lege pune pastile precum mifepristona şi misoprostolul, utilizate la scară mare pentru a provoca un avort, pe acelaşi plan cu pastile precum Valium şi Xanax.

Posesia acestor pastile fără a avea prescripţie va fi pasibilă de pedepse cu închisoarea şi amenzi de mii de dolari.

Medicii agreaţi vor fi exceptaţi de la urmăriri, la fel şi femeile însărcinate, dacă ele deţin medicamentul pentru uzul propriu.

Vicepreşedinta Kamala Harris a calificat marţi legislaţia drept „inadmisibilă”. „Să fie clar: este din cauza lui Donald Trump”, a adăugat ea.

Fostul preşedinte este arhitectul schimbării bruşte a Curţii Supreme asupra avortului, în 2022, în urma căreia numeroase state au interzis sau restrâns dreptul la întreruperea voluntară de sarcină.

Curtea Supremă a examinat în martie un dosar legat de mifepristonă şi majoritatea judecătorilor săi au părut refractari la o restabilire a restricţiilor de acces la această pilulă.

O decizie este aşteptată până la sfârşitul lui iunie.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare