Lovitură cruntă pentru Opoziţie / CCR respinge sesizarea PNL şi USR la legea privind statutul magistraţilor

CCR a dat miercuri o lovitură cruntă Opoziţiei: a respins ca inadmisibilă sesizarea PNL şi USR asupra modificărilor aduse Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.

Sesizarea asupra modificării Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor a fost formulată de 92 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale PNL şi USR şi unui deputat neafiliat şi înaintată pe 11 iulie CCR.

Parlamentarii semnatari ai sesizării au arătat în document că principalele modificări aduse Legii 303/2004, cu efecte nocive asupra sistemului judiciar, vizează modificarea regimului privind pensionarea magistraţilor, fapt care riscă să afecteze grav cursul proceselor aflate pe rol.

PNL a solicitat atunci CCR şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu o serie de întrebări preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept, a drepturilor privind accesul la o justiţie echitabilă şi stabilitatea sistemului judiciar din România.

CCR a amânat, pe de altă parte, pentru data de 18 septembrie, discutarea sesizării preşedintelui Klaus Iohannis pe marginea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Iohannis a trimis pe 6 iulie CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind CSM în care spune, între altele, că această lege a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 77 alin. (2), art. 64 şi 147 alin. (4) din Constituţie.

Şeful statului a formulat pe 22 iunie o cerere de reexaminare a acestei legi, legat de prevederile privind funcţionarea CSM şi afectarea rolului constituţional al acestuia de garant al independenţei Justiţiei, exercitarea mandatului de membru al acestei autorităţi publice, precum şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare.

Cererea de reexaminare a fost respinsă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare