Lucian Heiuș (ANAF): Vom verifica business-ul OMV Petrom, dar și alte zeci de companii, pentru a vedea cine se încadrează la plata taxei de solidaritate. Ne vom asigura că nu există nicio inginerie financiară

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a declarat luni, pentru B1 TV, că instituția pe care o conduce nu face verificări doar la OMV Petrom, ci și la alte zeci de companii, pentru a vedea dacă sunt vizate de prevederile Ordonanței 186 privind taxa de solidaritate. Heiuș a precizat că ANAF are suficiente pârghii și specialiști buni pentru a se asigura că nu va exista „nicio suspiciune că s-a putut face vreo inginerie financiară la OMV sau la altă companie”.

Heiuș, despre controlul ANAF la OMV Petrom și la alte companii

„ANAF a început aceste verificări nu doar la OMV Petrom, a început aceste verificări de încadrare în prevederile Ordonanței 186 la multe alte companii care-și desfășoare activitatea în acest domeniu și care pot să fie potențiale plătitoare de această contribuție de solidaritate. Noi luăm și verificăm dacă în total, cifră de afaceri, 75% se regăsește din cele patru coduri CAEN prevăzute în Ordonanță.

Ordonanța e, de fapt, cuvânt cu cuvânt regulamentul stabilit la Comisia Europeană. Codurile CAEN sunt cele din regulament, pragul de 75% e spus clar în regulament, ce s-a modificat în Ordonanță în România e cota de impozitare, care a fost mai mare și stabilită la 60%, dar acesta a dreptul suveran al fiecărei țări de a-și stabili cota de impozitare”, a declarat Heiuș, pentru B1 TV.

Întrebat în legătură cu declarațiile unor politicieni, care au acuzat că Ordonanța e făcută prost sau rău intenționat pentru a excepta OMV Petrom de la această suprataxare, șeful ANAF a spus: „Fiecare politician răspunde personal pentru reacțiile pe care le face. Eu pot să spun ce facem noi, ANAF. Noi urmărim aplicarea cu strictețe a legislației din România. Vom verifica dacă pragul de 75% e atins de OMV Petrom pentru 2022 și avem pârghii suficiente și specialiști foarte buni pentru a nu exista nicio suspiciune că s-a putut face vreo inginerie financiară la OMV sau altă companie. Discutăm de zeci de companii care trebuie să plătească taxa de solidaritate”.

„Garantez că vom verifica foarte, foarte amănunțit întregul business al OMV Petrom, vom vedea cum și-au calculat cifra de afaceri, care e clar stabilită prin regulamentele contabile din România, și nu cred că va putea să existe o variantă la care noi să nu descoperim dacă cumva s-a încercat o optimizare fiscală. (…)

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare