Lucian Romașcanu, despre Constantin Brâncuși: Ne înclinăm în fața simplității unui geniu care a făcut istorie

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a transmis un mesaj de Ziua Națională Constantin Brâncuși, afirmând că românii se închină în fața simplității unui geniu care a făcut istorie prin opera sa.

”An de an, la data de 19 februarie sărbătorim Ziua Națională Constantin Brâncuși, pentru a-l omagia pe artistul care a revoluționat limbajul plastic și care continuă să fie și astăzi unul dintre marii ambasadori ai țării noastre. A oferit creația sa întregii lumi, fiecărui suflet care a trecut pragul atelierului său din Paris, dar Constantin Brâncuși va aparține etern poporului român. Exprimarea esenței în sculptură, eleganța formei, îmbinarea artei populare cu rafinamentul parisian sunt doar câteva dintre elementele definitorii pentru cel care a pus sufletul românesc în forme universale”, a transmis ministrul Culturii.

Lucian Romașcanu a mai spus că ”ne înclinăm astăzi în fața simplității unui geniu care a făcut istorie prin opera sa, fiind recunoscători pentru amprenta de neclintit a harului său și neprețuita contribuție pe care uriașul sculptor a avut-o în îmbogățirea culturii universale”.

Născut la data de 19 februarie 1876, în satul Hobiţa, județul Gorj, Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. Lucrările sale, adevărate capodopere, atrag publicul să treacă pragul muzeelor, iar pe noi să ne mândrim că România a dat lumii unul dintre marii creatori de geniu.

În urmă cu trei ani, în această zi, a fost inaugurat Muzeul Național Constantin Brâncuși – instituție subordonată Ministerului Culturii – în casa Barbu Gănescu, unde artistul a locuit în perioada lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor. În grădina Casei Gănescu se găsesc și astăzi sculpturi ale lui Constantin Brâncuși, printre care și un prototip al Mesei Tăcerii.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare