Lumea se întoarce împotriva Israelului după măcelul de la World Central Kitchen: furia internațională crește, Regatul Unit ar putea renunța la tranzacțiile cu arme

Lumea se întoarce împotriva Israelului după măcelul World Central Kitchen: furia internațională crește, Regatul Unit ar putea renunța la tranzacțiile cu arme, deoarece IDF este acuzat de crime de război și numărul deceselor lucrătorilor umanitari îl depășește pe cel al oricărui alt conflict, scrie Daily Mail, conform cotidianul.ro.

Liderii mondiali și-au exprimat furia asupra Israelului în urma unei lovituri „revoltătoare” cu drone asupra unui convoi de lucrători umanitari de la organizația de caritate World Central Kitchen, care a ucis șapte, inclusiv trei eroi ai forțelor armate britanice.

Convoiul de ajutor de trei mașini, care au fost marcate în mod clar ca lucrând pentru organizația umanitară și s-au deplasat de-a lungul unei rute aprobate de IDF, a fost explodat într-o grevă de „triplu robinet” luni.

Acțiunile Israelului au declanșat condamnări internaționale, lideri din Marea Britanie, SUA, Polonia, Canada și Australia – țările din care provin străinii din grup – numărându-se printre cei care cer responsabilitate.

Printre pasagerii din convoiul de ajutor condamnat s-au numărat fostul Royal Marine James Henderson, 33 de ani; fostul soldat SBS John Chapman, 57 de ani; precum și un veteran militar britanic James Kirby.

Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul israelian la Londra și a cerut „responsabilitate deplină” pentru decesele pe care secretarul de externe David Cameron le-a descris ca fiind „complet inacceptabile”.

 Israelul și-a cerut scuze pentru ceea ce a numit „o greșeală gravă” și a spus că investighează incidentul. Guvernul Regatului Unit ar putea suspenda acum vânzările de arme către Israel odată ce va stabili toate faptele incidentului, au spus surse interne.

Pe lângă numărul tot mai mare de morți din Gaza – cu peste 32.000 de morți, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas – un număr fără precedent de lucrători umanitari au fost uciși în conflict.

Cel puțin 196 de lucrători umanitari, inclusiv 175 de membri ai personalului ONU, au fost acum uciși din 7 octombrie, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că cele șapte victime din convoiul de ajutor WCK „se alătură unui număr record de lucrători umanitari care au fost uciși în acest conflict special”.

Și președintele american Joe Biden a declarat că Israelul „nu a făcut suficient pentru a proteja lucrătorii umanitari care încearcă să ofere civililor ajutorul de care aveau nevoie disperată”.

El a cerut o anchetă „rapidă” pentru a aduce răspunderea pentru ceea ce a spus că nu este un „incident de sine stătător”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat greva drept „de neconceput”, dar „un rezultat inevitabil al modului în care este condus războiul”.

„Demonstrează încă o dată necesitatea urgentă a unei încetări a focului umanitare imediate”.

Profesorul Ben Saul, raportor special al ONU pentru protejarea drepturilor omului, a sugerat că uciderea lucrătorilor WCK ar putea fi o crimă de război.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare