Luminița Odobescu, vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în contextul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, precum și al celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic între România și SUA

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a efectuat, în perioada 19-21 iunie 2024, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. Vizita, organizată în contextul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, precum și al celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, a permis trecerea în revistă a progreselor înregistrate în plan bilateral, ilustrarea rolului-cheie al regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și globală. De asemenea, a contribuit la identificarea unor modalități suplimentare de aprofundare a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Programul vizitei ministrului afacerilor externe a inclus o sesiune de consultări politice bilaterale cu secretarul de stat american, Antony Blinken; întrevederi cu oficiali de rang înalt ai Consiliului Securității Naționale al SUA; participarea, în calitate de vorbitor principal, la deschiderea Forumului Economic România-SUA; participarea, ca vorbitor principal, la evenimentul dedicat Mării Negre,  organizat de Institutul Hudson din Washington D.C.; participarea la sesiuni de dezbateri cu reprezentanți ai mediului analitic (think-tanks), respectiv cu formatori de opinie și reprezentanți ai presei americane.

Întrevederea dintre ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, și secretarul de stat american, Antony Blinken a permis schimburi de opinii și evaluări pe o gamă largă de subiecte, inclusiv: necesitatea menținerii unei abordări transatlantice coordonate în gestionarea riscurilor și amenințărilor curente din regiunea Mării Negre; cooperarea în dezvoltarea cadrului strategic aferent acestei regiuni; angajamentul SUA, în cadrul NATO și bilateral, pentru consolidarea securității aliaților de pe Flancul Estic, inclusiv a României; eforturile României de consolidare a securității regionale, de diversificare a aprovizionării cu energie și de consolidare a rutelor de export spre piețe terțe a produselor ucrainene; consolidarea rezilienței partenerilor vulnerabili ai UE și NATO; creșterea participării economice a SUA în România; includerea României în programul Visa Waiver și continuarea consolidării Parteneriatului Strategic România-SUA pe toate dimensiunile acestuia.

Cu ocazia întrevederii, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între România și SUA privind Combaterea Dezinformării (Countering Foreign State Information Manipulation), document care ilustrează intenția părților de a coopera în combaterea fenomenului, în baza valorilor democratice comune.

Ministrul afacerilor externe a participat, în calitate de vorbitor principal (keynote speaker) la Forumul Economic România-SUA, organizat de American Chamber of Commerce (AmCham). Cu aceasta ocazie, șeful diplomației române a trecut în revistă principalele atuuri ale României ca destinație de investiții. În context, demnitarul român a exprimat aprecieri pentru evoluția relațiilor economice dintre România și SUA, a ilustrat principalele proiecte energetice bilaterale și a reiterat interesul României de a sprijini eforturile de reconstrucție economică a Ucrainei.

În cadrul întrevederii ministrului afacerilor externe cu Michael Carpenter, director senior pentru Europa în cadrul Consiliului Securității Naționale au fost abordate teme de interes pentru agenda bilaterală economică și de securitate România – SUA, precum și evoluțiile în plan regional, inclusiv în contextul pregătirii viitorului Summit NATO de la Washington. Ministrul Luminița Odobescu a prezentat prioritățile României pentru Summitul NATO de la Washington. Cei doi oficiali au subliniat importanța consolidării sprijinului pentru Ucraina, Republica Moldova și celelalte state partenere din regiunea Mării Negre. Cei doi interlocutori au subliniat importanța consolidării sprijinului pentru Ucraina, Republica Moldova și celelalte state partenere din regiunea Mării Negre. Totodată, întrevederea a prilejuit un schimb de evaluări privind viitoarea arhitectură europeană de securitate.

Cu ocazia participării la evenimentul dedicat semnificației evoluțiilor din regiunea Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, organizat de Institutul Hudson din Washington D.C, ministrul român al afacerilor externe a susținut o alocuțiune pe tema The Black Sea Region as a Global Inflection Point  în cadrul căreia a trecut în revistă evoluțiile recente de relevanță pentru securitatea regională. A ilustrat importanța-cheie a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și globală, precum și ca areal de conectivitate energetică, alimentară și comercială pe axele nord-sud, respectiv est-vest; a subliniat angajamentul și eforturile susținute ale României de facilitare a exporturilor de produse agricole din Ucraina. A reiterat necesitatea unei abordări strategice și coordonate la nivel NATO, UE, SUA și între statele din regiune în determinarea unui viitor de securitate, libertate și prosperitate comună. Ministrul Odobescu a reiterat disponibilitatea și capacitatea țării noastre de a contribui la acest obiectiv împărtășit.

În cadrul întrevederii ministrului afacerilor externe cu Samantha Power, administratorul USAID, oficialul român a salutat interesul comun al României și Statelor Unite pentru consolidarea rezilienței statelor-partenere din regiunea Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova. Ministrul Odobescu a apreciat activitatea susținută și rolul important al USAID în sprijinirea Republicii Moldova. În context, oficialul român a ilustrat necesitatea continuării acordării de asistență pentru menținerea și consolidarea rezilienței și a capacităților statului vecin în gestionarea amenințărilor în domeniile energetic și al infrastructurii critice, precum și în consolidarea capacităților de combatere a dezinformării și a amenințărilor cibernetice, cu sublinierea caracterului corelat al acțiunilor și obiectivelor României, UE și SUA în acest cadru.

Cu ocazia întâlnirii ministrului afacerilor externe cu reprezentanți ai mediului analitic și de reflecție (think tanks) din SUA: CEPA, Atlantic Council, Hudson Institute, CSIS, RAND și CNAS dedicată schimbului de opinii și viziuni asupra evoluțiilor regionale din Marea Neagră, ministrul român a afacerilor externe a ilustrat relevanța sporită în plan global a Mării Negre în actualul context internațional, arătând că maniera de gestionare a provocărilor multiple din zonă urmează să constituie un model important pentru alte regiuni. A reiterat disponibilitatea României de a contribui la varianta consolidată a strategiei americane pentru Marea Neagră și a trecut în revistă paleta largă de măsuri pe care România le-a implementat în promovarea responsabilă a securității, stabilității și rezilienței regionale.

Vizita în SUA a ministrului român al afacerilor externe a marcat, totodată, lansarea celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic România–SUA, sesiune anuală de discuții pe domeniile cele mai importante ale cooperării dintre cele două țări, la finalul căreia cele două delegații, conduse de secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca și asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice James O’Brien, au adoptat o declarație comună.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare