Luna august a început în forţă pentru echipajele de pompieri salvatori

În cursul zilei de marți, pompierii au gestionat 1.650 situaţii de urgenţă, de la acordarea măsurilor de prim ajutor pentru cei aflaţi în dificultate, până la stingerea incendiilor şi sprijinul oferit cetăţenilor aflaţi în nevoie.

Cele mai multe solicitări au fost primite de echipajele SMURD, care au acordat asistenţă medicală de urgenţă pentru 1.416 persoane.

Misiuni complexe au fost derulate şi de echipajele de stingere care au acţionat pentru lichidarea a 73 de incendii, 36 de intervenţii fiind la arderi necontrolate (mirişti, vegetaţie uscată, deşeuri), în urma cărora peste 120 ha au fost afectate.

Totodată, echipajele de descarcerare au intervenit în 8 cazuri pentru descarcerarea victimelor rămase blocate în autoturismele implicate în accidente rutiere.

– Un eveniment complex s-a produs în municipiul Sibiu, unde echipajele operative au intervenit pentru asanarea unui element de muniţie rămas neexplodat din timpul celor două războaie mondiale. Elementul de muniţie a fost găsit în curtea unei unităţi sanitare, în urma efectuării unor lucrări exterioare. Pirotehniştii au identificat un proiectil exploziv de calibrul 76 mm, care a fost ridicat şi depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, vă reamintim că, în cazul în care descoperiţi muniţie rămasă neexplodată, trebuie să respectaţi următoarele măsuri preventive:

– nu atingeţi aceste elemente;
– nu le loviţi şi nu le mişcaţi din locul în care le-aţi găsit;
– nu încercaţi să le transportaţi, depozitaţi în locuinţe, la locul de muncă sau să le comercializaţi în depozite de fier vechi;
– nu demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
– nu le introduceţi în foc;
– anunţaţi autorităţile prin apel la numărul unic de uregenţă 112.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 21 de mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, dintre care 19 mesaje privind prezenţa animalelor periculoase (urşi), în judeţele AG, BC, BV, BZ, CV, HR, MS, NT, PH şi VN, iar alte 2 mesaje privind posibilitatea producerii unor fenomene hidrometeorologice periculoase, în judeţul Tulcea.

Pentru intervenţia promptă la solicitările cetăţenilor aflaţi în dificultate, salvatorii rămân la datorie, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare