Lupte de stradă în Kazahstan, victime în rândul protestatarilor şi a forţelor de ordine; reşedinţa preşedintelui, incendiată

Mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat joi dimineaţa în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestau a treia zi consecutiv împotriva guvernului, relatează Reuters, informează Agerpres.

Situația din Kazahstan a degenerat miercuri, Guvernul a fost demis, iar reședința președintelui a fost incendiată. Se dau lupte de stradă între poliție și manifestanți. Kremlinul se implică, scrie EVZ.

Corespondenţii agenţiei afirmă că în timp ce forţele de ordine se apropiau de mulţimea de protestatari s-au auzit focuri de armă.

Ulterior, poliţia din cel mai mare oraş al ţării a afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de Reuters, că zeci de participanţi la revoltă au fost „eliminaţi”.

Tot joi, televiziunea de stat a informat că Banca Naţională a Kazahstanului a decis suspendarea tuturor instituţiilor financiare.

Accesul la internet era întrerupt în mare parte din teritoriu.

În tot acest răstimp, Rusia a îndemnat miercuri la „dialog” în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală.

„Urmărim îndeaproape evenimentele din țara vecină și frățească. Suntem în favoarea unei soluții pașnice a tuturor problemelor în cadru legal și constituțional și prin dialog, nu prin revolte de stradă și încălcarea legilor”, a transmis diplomația rusă. Ministerul de Externe rus și-a exprimat speranța într-o „revenire la normal cât mai curând posibil a situației din țară, de care Rusia este legată prin relații de parteneriat strategic și de alianță, precum și prin contacte fraterne și umane”.

Pe de altă parte, agenția Nexta a transmis că un grup de forțe speciale al Direcției Principale a Statului Major al Federației Ruse ar fi sosit în Kazahstan pentru a ridica câteva zeci de lideri și familiile acestora.

Tulburările care au izbucnit duminică într-un oraș de provincie din Kazahstan s-au extins în noaptea de marți spre miercuri în capitala economică Almatî, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliție cu grenade asurzitoare și gaze lacrimogene.

Președintele kazah a cerut ajutor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, pe fondul tulburărilor violente care au pus stăpânire pe țara asiatică, susținând că „teroriștii” au pus stăpânire pe obiectivele strategice din întreaga țară.

Din CSTO fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîstan, și Tajikistan.

„Cred că este oportun să luăm legătura cu partenerii noștri CSTO”, a declarat Kassym-Jomart Tokayev, citat de stiripesurse.ro, miercuri seara, numindu-i „bande teroriste”. Acești protestatari foarte organizați au fost instruiți în străinătate, este de părere președintele kazah.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare