Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă desfăşurarea unei noi reuniuni din cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022″, cu reprezentanţii comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ românesc din Franţa.
Astfel, la data de 6 mai 2022, a fost organizată o reuniune în format fizic la Marsilia, cu participarea membrilor comunităţii şi ai mediului asociativ românesc din Marsilia, ai conducerii Departamentului Consular (DCons), ai oficiilor consulare din Franţa şi ai consulatelor onorifice ale României la Monaco şi Nisa. De asemenea, la eveniment au fost invitaţi şi au participat online şi alţi cetăţeni români, reprezentanţi ai mediului asociativ şi ai bisericilor româneşti din sudul Franţei.
Reprezentanţii MAE au prezentat proiectele pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunităţii româneşti din străinătate, în special în ceea ce priveşte redimensionarea şi modernizarea reţelei consulare a României, inclusiv pe spaţiul francez, procesul de debirocratizare şi digitalizare a serviciilor consulare şi proiectele de îmbunătăţire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, în special www.econsulat.ro şi Call Center, aspectele privind eliberarea cărţii electronice de identitate, organizarea de consulate itinerante (mobile). Totodată, a fost evidenţiată preocuparea constantă a MAE pentru îmbunătăţirea modului de relaţionare şi interacţiune a personalului consular cu solicitanţii de servicii consulare.
Referitor la situaţia reţelei consulare româneşti din Republica Franceză, au fost prezentate demersurile de redimensionare şi modernizare a acesteia, în special cu privire la mutarea sediilor consulatelor generale ale României la Marsilia şi Paris şi înfiinţarea şi operaţionalizarea Consulatului General al României la Nantes.
Pe parcursul acestei reuniuni, reprezentanţii mediului asociativ românesc din Franţa au semnalat o serie de aspecte privind prestarea serviciilor consulare prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul
www.econsulat.ro), necesitatea de continuarea a procesului declanşat de MAE de debirocratizare a serviciilor consulare, necesitatea unor adaptări legislative şi extinderea măsurii, deja puse în aplicare de MAE, de transmitere a documentelor prin poştă/curier rapid, aspecte legate de muncă şi protecţie socială.
De asemenea, au fost discutate şi aspecte privind utilitatea creării unor fonduri la dispoziţia misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, prin introducerea unor tarife pentru prestarea serviciilor consulare în regim de urgenţă.
A fost evidentiat în discuţii că un astfel de demers, care presupune modificari legislative, ar constitui un element suplimentar de susţinere a eforturilor depuse de MAE pentru redimensionarea şi modernizarea oficiilor consulare şi eficientizarea activităţii de procesare a serviciilor consulare pentru cetăţenii români, prin angajarea personalului consular necesar.
Reprezentanţii MAE şi membrii comunităţii româneşti au purtat un dialog deschis, fiind subliniate, totodată, demersurile MAE de profesionalizare şi îmbunătăţire a relaţionării şi comunicării funcţionarilor consulari cu cetăţenii români.
Evenimentul a fost accesibil pe paginile de socializare ale DCons şi Consulatului General al României la Marsilia.
Tot în cursul zilei de 6 mai 2022 a fost organizată şi o reuniune de coordonare cu şefii oficiilor consulare ale României din Republica Franceză. La această întâlnire de lucru au fost abordate teme de interes, precum uniformizarea practicii consulare la nivelul oficiilor consulare şi organizarea consulatelor itinerante (mobile) în Franţa.
În marja acestor evenimente şi profitând de prezenţa conducerii DCons la Marsilia, a fost inaugurat noul sediu al Consulatului General al României la Marsilia, amplasat într-un spaţiu modern, care oferă condiţii la standarde ridicate pentru prestarea serviciilor consulare pentru cetăţenii români din circumscripţia oficiului consular, permiţând inclusiv creşterea capacităţii de procesare a serviciilor consulare.