MAE salută marcarea Zilei NATO în România: România a susţinut în permanenţă efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianţei

Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu afirmă, în mesajul de Ziua Nato, că România a susţinut în permanenţă efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianţei şi este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacităţii NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate.

”Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 4 aprilie 2021, a Zilei NATO în România.

În 2021 aniversăm 72 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice și 17 ani de la aderarea României la structurile aliate, perioadă în care țara noastră a depus eforturi susținute și a demonstrat voința și capacitatea de a contribui concret și relevant la consolidarea NATO, cea mai de succes alianță politico-militară din istorie, garantul securității euro-atlantice. 

Țara noastră participă la misiunile și operațiile aliate, la măsurile de consolidare a descurajării și apărării pe Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, și găzduiește pe teritoriul său structuri multinaționale aliate. Astfel, prin acțiunea sa, România contribuie în mod activ la apărarea teritoriilor și cetățenilor tuturor statelor membre NATO.

De asemenea, contribuțiile semnificative și de durată ale țării noastre la eforturile de creștere a rezilienței și de sporire a capacităților de apărare ale partenerilor, în special cei din Vecinătatea Estică, sunt dovezi în plus că România își îndeplinește consecvent, fără ezitare angajamentele de aliat responsabil”, a transmis MAE printr-un comunicat de presă.

,,Cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România, doresc să reafirm angajamentul ferm al ţării noastre pentru apărarea colectivă şi solidaritatea aliată, precum şi pentru o relaţie transatlantică puternică, inclusiv pentru o cooperare aprofundată între NATO şi Uniunea Europeană în domeniul securităţii şi al apărării. România a susţinut în permanenţă efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianţei şi este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacităţii NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente şi viitoare, inclusiv prin contribuţia pe care o aduce eforturilor de sporire a rezilienţei, prin intermediul iniţiativei de înfiinţare şi găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. De asemenea, România sprijină activ procesul de reflecţie strategică NATO 2030 coordonat de Secretarul General la NATO, proces menit să consolideze dimensiunea politică a Alianţei, să cristalizeze o viziune a viitorului NATO şi să conducă, în cele din urmă, la elaborarea unui nou Concept Strategic”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.