Magistrații pot primi despăgubiri dacă sănătatea sau viața le sunt puse în pericol sau dacă suferă daune materiale în exercitarea profesiei

Judecătorii și procurorii beneficiază de despăgubiri acordate de la bugetul statului pentru situaţia în care viaţa, integritatea corporală, sănătatea ori  bunurile le sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Justiției (MJ).  

După ce subiectul a apărut în spațiul public, MJ a venit cu precizarea că „reducerea dezbaterii proiectului despăgubirilor la suma maxim acordată este o eroare: proiectul plafonează despăgubiri, care altfel, fiind la decizia instanței, erau mai mari, și se aplică dacă, în exercitarea profesiei, magistratul plătește cu viața sau sănătatea”, transmit Știrile TVR.

Despăgubirile date magistraților sau familiilor acestora sunt în bani și „se acordă indiferent de momentul la care judecătorul sau procurorul și-a exercitat atribuțiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru”, potrivit proiectului de hotărâre. Ele nu se dau dacă „la producerea prejudiciului a concurat fapta judecătorului sau procurorului săvârșită dintr-o culpă gravă”.

Sunt acoperite toate cheltuielile medicale, inclusiv la clinici private din străinătate

În situația în care este afectată sănătatea sau integritatea fizică a magistratului, despăgubirile acoperă toate cheltuielile medicale suportate la clinici de stat sau private din țară sau străinătate, cele de cazare, transport, masă și toate deconturile privind tratamentele.

În afara acestora, judecătorii și procurorii mai primesc și o compensație în limita a a 15.000 de euro„în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare, de urmările fizice şi psihologice ale faptei şi împrejurările concrete în care aceasta a fost săvârşită”.

Indemnizație egală cu salariu în cazul pierderii capacității de muncă

În cazul pierderii totale sau parțiale a capacității de muncă, despăgubirile acoperă „diferența dintre veniturile brute cuvenite judecătorului sau procurorului, în cazul în care capacitatea de muncă nu era redusă, și veniturile brute obținute ca urmare a scăderii capacității de muncă, dacă afectarea capacității de muncă a judecătorului sau procurorului s-a produs în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea”.

Despăgubiri de minimum 50.000 de euro în caz de deces

În caz de deces, membrii familiei primesc despăgubiri egale cu ultimul venit al magsitratului, înmulțit cu numărul de luni în care ar fi beneficiat până la pensionare, „dar nu mai mică de 50000 de euro”. Primesc această despăgubire soțul/soția, copiii și alte persoane aflate în întreținerea magistratului.

Ministerul Justiției: proiectul plafonează despăgubirile, care ar fi fost mai mari

Ministerul Justiției a venit cu precizări după apariția proiectului de hotărâre și spune că acesta „plafonează despăgubiri, care altfel, fiind la decizia instanței, erau mai mari”:

„Proiectul de act normativ privind condițiile de acordare a despăgubirilor pentru unele prejudicii suferite de magistrați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea nu acordă „noi beneficii” judecătorilor și procurorilor.
• Proiectul de act normativ stabilește cuantumuri maxime pentru despăgubirile pe care un judecător sau procuror le poate primi din partea instanței pentru prejudiciile suferite în exercițiul funcțiunii, de exemplu în caz de atentat, îmbolnăvire profesională gravă etc.; în lipsa acestor limite maxime stabilite prin reglementări, instanțele pot acorda despăgubiri fără limită și se poate crea jurisprudență neunitară pentru situații similare.
• Despăgubirile nu se acordă dacă la producerea prejudiciului a concurat fapta judecătorului sau procurorului.
• Aceste despăgubiri nu se acordă de către Ministerul Justiției, ci de către instanțe, iar acestea le pot acorda doar în limitele maxime stabilite prin proiectul Ministerului Justiției.
• Reducerea dezbaterii publice a proiectului la sumele pe care magistrații le primesc ca despăgubiri și compensații în cazuri extreme – afectarea integrității și sănătății sau deces ca urmare a îndeplinirii atribuțiilor de serviciu – este o eroare și pierde chiar esența dezbaterii, pentru că existența acestor despăgubiri și compensații este produsul unei circumstanțe speciale în care magistratul a dovedit dedicare profesională, chiar cu prețul sănătății sau al vieții”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare