Mali: Uniunea Europeană adoptă sancțiuni specifice împotriva a cinci persoane

Consiliul a decis vineri să impună măsuri restrictive împotriva a cinci persoane, având în vedere situația din Mali, în urma deciziei sale din 13 decembrie 2021 și a evoluțiilor recente din această țară.

Aceste persoane, printre care se numără membri importanți ai guvernului malian de tranziție, sunt responsabile de acțiuni care obstrucționează și subminează finalizarea cu succes a tranziției politice din Mali.

Cele cinci persoane desemnate fac obiectul unei interdicții de călătorie, care le împiedică să intre pe teritoriile UE sau să le tranziteze, precum și al înghețării activelor. În plus, cetățenilor și întreprinderilor din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția lor, direct ori indirect.

UE rămâne alături de locuitorii din Sahel și își reafirmă angajamentul deplin față de respectarea strictă a statului de drept, a drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar în Mali.

Context și etapele următoare

La 24 și 25 mai 2021, Consiliul European a adoptat concluzii în care a condamnat cu fermitate lovitura de stat care a avut loc în Mali la 24 mai 2021 și a declarat că UE este pregătită să ia în calcul măsuri restrictive specifice. La 29 iunie, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 2584 (2021), în care a condamnat de asemenea lovitura de stat și a făcut apel la toate părțile interesate maliene să faciliteze realizarea deplină a tranziției politice și a transferului puterii către autoritățile civile alese în perioada de tranziție de 18 luni. De asemenea, a solicitat guvernului de tranziție din Mali să organizeze alegeri prezidențiale și legislative libere și corecte.

La 7 noiembrie, ECOWAS și-a exprimat regretul în ceea ce privește lipsa de progrese în pregătirea alegerilor, a decis să impună sancțiuni cu efect imediat și a solicitat partenerilor internaționali să aprobe și să sprijine punerea în aplicare a sancțiunilor.

La 13 decembrie, Consiliul a instituit un cadru autonom de sancțiuni împotriva celor responsabili de amenințarea păcii, securității sau stabilității în Mali ori de obstrucționarea punerii în aplicare a tranziției sale politice.

La 8 ianuarie 2022, autoritățile de tranziție din Mali au prezentat ECOWAS un nou calendar care programează desfășurarea alegerilor prezidențiale pentru sfârșitul lunii decembrie 2025, stabilind astfel durata tranziției pentru o perioadă totală de cinci ani și jumătate, contrar acordului încheiat cu ECOWAS la 15 septembrie 2020 și angajamentului asumat în Carta de tranziție.

Având în vedere cele de mai sus, la 9 ianuarie 2022, ECOWAS a decis să impună sancțiuni economice suplimentare.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare