Manfred Weber despre protestele magistraților: Judecătorii de aici din România ne arată că ceva nu merge bine

Manfred Weber

Candidatul Partidului Popular European la președinția Comisiei Europene, Manfred Weber, a spus că mesajul său pentru magistrații din România care protestează față de schimbările din justiție a fost un mesaj de respect.

„Este o chestiune de respect, până la urmă, pe care vreau să o împărtășesc cu dumneavoastră și pentru nivelul european avem foarte multe posibilități de a garanta că atunci când o țară vrea să se alăture Uniunii Europene, există o serie de criterii înalte care trebuie întrunite înainte ca cineva să adere, dar când cineva este deja membru al Uniunii Europene și are un membru care nu este dispus să respecte aceste principii, care se doresc a fi garantate în Uniunea Europeană, atunci nu avem prea multe instrumente de a garanta acest lucru.

  • De aceea, chiar și judecătorii de aici din România ne arată că ceva nu merge bine si cred că pentru viitor, Uniunea Europeană trebuie să implementeze un fel de mecanism obligatoriu pentru statul de drept, să garanteze că aceste principii fundamentale sunt garantate în toată Uniunea Europeană.

 

  • Încă nu este cazul așa, nu există, încă, un astfel de mecanism la dispoziția noastră și cred că toți oamenii din Europa se așteaptă la acest lucru și nu este vorba de o împărțire între Est-Vest, Nord-Sud. Toată lumea trebuie să înțeleagă, să știe că statul lucrează fără corupție, are un sistem de justiție independent și are o presă independentă.

Libertatea de presă este importantă, așa dar aceste principii trebuie să fie garantate. Eu, ca și candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, vreau să vă spun  propun un astfel de mecanism prin care statul de drept să garanteze pe termen lung stabilitatea valorilor noastre și vă rog să rețineți că aceste valori nu sunt sub presiune doar în interiorul Uniunii Europene, ci există și o dimensiune globală și putem ca Europei să ne prezentăm lumii externe, în Africa, în Rusia, în China și să le spunem: vă rugăm să respectați modul de viață european cu democrație, libertatea de exprimarea, libertatea presei și toate aceste lucruri.

Putem face acest lucru doar dacă implementăm aceste valori și la nivel intern, în mod corespunzător și de aceea, apăr cu tărie aceste principii și sunt sigur că majoritatea covârșitoare a oamenilor din Europa de astăzi, inclusiv români, se așteaptă exact acest lucru de la un politician”, a spus Weber, la București.