MApN a cerut medicilor de familie lista cu tinerii inapți pentru militărie (national.ro)

„Medicii de familie au fost obligați să transmită, printr-o adresă de la MApN, lista cu tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani care sunt inapți pentru efectuarea servicului militar. MApN invocă Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006, care prevede că, la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani”, scrie national.ro.

„România se apropie cu pași repezi de intrarea în război. O adresă trimisă medicilor de familie, cărora li se cere să divulge lista cu tinerii inapți pentru serviciul militar, a reușit să pună pe jar populația. Medicii spun că au mai primit ceva asemănător și anul trecut, dar că nu i-au dat curs. ”Adresele au fost trimise în București, deocamdată, noi, la Buzău, nu le-am primit încă, iar la DSP nu răspunde nimeni. Cred că această hârtie este făcută ca, în caz de război, să știe pe ce persoane să mizeze și care pot fi încorporate. Părerea mea este că medicii nu trebuie să dea curs acestor adrese, iar aici trebuie să intervină juriștii organizațiilor noastre profesionale care să ceară puncte de vedere de la autorități. Apoi, nu poți să dai niște relații, adică date medicale, despre niște oameni fără acordul lor. În al doilea rând, cei care sunt de vârste încorporabile nu prea mai sunt la noi în cabinete, sunt studenți, lucrează în afara țării. Există și pacienți care au început să-și ascundă bolile cronice, pentru că acum, la permisul de conducere, există mai multă rigurozitate decât exista înainte și există riscul să-i trimită e aceștia la comisii speciale, să vadă dacă sunt apți de a conduce sau nu”, ne-a declarat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF). Aceasta i-a contactat pe reprezentanții MApN din Buzău, care au confirmat veridicitatea documentului și care i-au spus că adresa trebuie completată de medici pentru bărbații între 18 și 35 de ani, pentru că vor să știe ce persoane ar fi excluse de la încorporare în caz de război, adică să știe pe cine se bazează. ”Acum nu știu cât de legal este ca noi să dăm aceste date, aici este problema”, ne-a spus dr. Angela Mazdrag, președintele UPIMF.

Dr. Alice Mănăilă, de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, ne spune că DSP nu a făcut decât să transmită adresa primită de la MApN și că nu cunoaște mai multe amănunte. ”Urmare adresei Ministerului Apărării Naționale Centrul Zonal București, în conformitate cu prevederile Legii 446/2006 art.47, privind asigurarea activității de recrutare-încorporare în serviciul militar obligatoriu, vă solicităm să completați macheta anexată referitoare la cetățenii români, bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, din lista dumneavoastră de pacienți, înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea stagiului militar, conform Ordinului MJ 165C/01.02.2023 coloana 3 (recruți, cetățeni încorporabili). Macheta completată și semnată va fi transmisă până cel târziu 01.10.2024 la DSMB”, se arată în adresa trimisă medicilor de familie.

Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare stipulează, la articolul 1, că cetăţenii români au dreptul şi obligaţia să apere România. În acest sens, pregătirea cetăţenilor români pentru apărare reprezintă totalitatea măsurilor şi acţiunilor întreprinse în scopul asigurării resurselor umane necesare forţelor armate şi celorlalte forţe puse la dispoziţie de instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, potrivit legii, denumite în continuare instituţii cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, şi cuprinde recrutarea, selecţia, pregătirea şi încadrarea acestora în unităţile instituţiilor respective. Pregătirea cetăţenilor români pentru apărarea ţării se realizează prin îndeplinirea serviciului militar sau participarea la alte forme de pregătire organizate de instituţiile de apărare a ţării şi securitate naţională. ”La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar”, se precizează în Legea 446/2006″, arată national.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare