Ministerul Apărării Naționale a finalizat în luna noiembrie recepția la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului de restaurare, reabilitare și conservare a ,,Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial”, proiect cofinanţat din fonduri europene.
În cadrul proiectului, activitatea administrativă s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani, 2016-2018, interval în care s-au efectuat procedurile legale privind transferul Crucii Caraiman din patrimoniul Oraşului Buşteni în patrimoniul Ministerului Apărării Naționale, întocmirea documentaţiilor tehnice, întocmirea şi depunerea cererii pentru finanțarea proiectului prin fonduri europene nerambursabile, semnarea Contractului de finanţare, atribuirea prin licitaţie a contractului de lucrări și obţinerea avizelor legale pentru fiecare etapă.
Lucrările propriu-zise s-au derulat în perioada 2018-2020, pe o durată de 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, 5 luni în anul 2019 (iulie-noiembrie) și 5 luni în anul 2020 (iulie-noiembrie).
Având în vedere condițiile meteorologice specifice amplasamentului monumentului situat la 2.291 m altitudine, anul 2021 a fost rezervat analizării comportamentului lucrărilor de restaurare și remedierii deficiențelor apărute pe timpul iernii, precum și pentru soluționarea unor observații tehnice formulate de Comisia de recepție.
Potrivit Contractului de finanțare încheiat între MApN și ADR Sud-Muntenia, perioada de monitorizare este de 5 ani de la finalizarea proiectului, perioadă în care urmează a se desfășura activități cultural-istorice, în acord cu obiectivul general al proiectului de promovare a istoriei şi identităţii naţionale, precum și cu obiectivele specifice, respectiv creşterea numărului de vizitatori la monument cu minimum 6%, în primul an după finalizarea lucrărilor.
Expoziția amenajată în soclul monumentului va putea fi vizitată în perioada iunie-octombrie a fiecărui an.
De asemenea, monumentul și expoziția pot fi vizitate virtual accesând următorul link: http://3dvirtual.ro/turvirtual/Caraiman/turvirtual.html.
Valoarea proiectului este de 19.159.031,29 lei, dintre care 15.946.043,78 lei reprezintă finanțare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 este valoarea cofinanțării proprii pentru cheltuieli eligibile și neeligibile.
Proiectul a fost implementat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naționale, cu sprijinul Direcției domenii și infrastructuri.