MApN va organiza un exercițiu pentru „verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare” în Harghita și Covasna, județe cu populație majoritar maghiară

Ministerul Apărării Naţionale (MAPN) anunţă că un exerciţiu de mobilizare va fi organizat la mijlocul lunii iunie în judeţele Harghita şi Covasna, informează un comunicat de presă publicat pe siteul instituției, scrie r3media.ro.

MApN anunţă că „în perioada 12-16 iunie, în judeţele Harghita şi Covasna se va desfăşura „Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare – MOBEX HR-CV-23”.

Exerciţiul este organizat în conformitate cu prevederile legii privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război şi ale actului normativ cu privire la pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare. MOBEX HR-CV-23 are caracter de rutină, activităţi similare fiind organizate în acest an şi în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, mai spun reprezentanţii MApN.

Un exerciţiu asemănător s-a desfăşurat în judeţele Harghita şi Covasna şi în anul 2015, aspect care a implicat chemarea rezerviştilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, explică MApN.

„Acest tip de exerciţiu, în care sunt angrenate şi structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, se planifică şi se organizează pe timp de pace, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane şi materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, a stabilirii coeziunii acţionale între personalul militar activ şi rezerviştii din rezerva operaţională, precum şi în scopul reantrenării rezerviştilor, prin derularea unor activităţi militare de instruire specifice fiecărui domeniu”, a comunicat MApN.

În aceste exerciţii sunt implicate, în medie, aproximativ 10 judeţe fiecare an. Potrivit legii, rezerviştii au obligaţia să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, iar angajatorii au obligaţia de a asigura prezenţa rezerviştilor, care au calitatea de salariaţi, la aceste structuri, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar.
Refuzul de a primi ordinul de chemare şi neprezentarea rezerviştilor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenţii.

Județele Harghita și Covasna sunt singurele din țară unde etnicii maghiari sunt majoritari.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare