Broşura educativă ‘Detectează un satelit’, parte a proiectului digital full-dome SATELIX din care fac parte planetarii din România, Cehia, Germania, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, a fost lansată şi în limba română, a informat, marţi, Planetariul din municipiul Baia Mare.
‘Cel mai nou şi mai interesant spectacol full-dome pentru planetarii digitale este disponibil la Muzeul de Ştiinţe Astronomice Baia Mare în limba română, dar – foarte curând – acesta se va relansa din punct de vedere lingvistic, prin versiuni lingvistice în engleză, germană, maghiară şi ucraineană. Privită din spaţiu, planeta noastră nu are graniţe teritoriale, iar de pe Terra privim (aproximativ) un singur-acelaşi cer, iar toate nestematele cerului, purtând interpretarea noastră ştiinţifică şi culturală – în toate limbile pământului, aparţin patrimoniului universal’, susţin reprezentanţii Planetariului Baia Mare, în informarea publică.
Broşura cuprinde sfaturi practice pentru pasionaţii care intenţionează să detecteze sateliţii aflaţi pe orbita Pământului.
‘Nu tot ce zboară se mănâncă, spune proverbul, pentru că nu tot ce zboară ştim ce este! Şi aici intervine broşura noastră ‘Detectează un satelit!’, anume cum să-l identificăm! Broşura de buzunar (costă doar cinci lei), într-o formulă grafică plăcută şi cu indicaţii precise – este o extensie letrică a spectacolului digital full-dome SATELIX, o producţie spectaculoasă realizată în parteneriat european de Planetariul Brno – Cehia, Planetariul Hamburg – Germania, Planetariul Zielona Gora – Polonia, Planetariul Hurbanovo – Slovacia, Planetariul Budapesta – Ungaria şi Planetariul Baia Mare – România’, a mai subliniat instituţia.
Planetariul şi Observatorul Astronomic din Baia Mare se implică anual în susţinerea astronomilor amatori, organizând seri de observaţie în anumite perioade de timp.
Sursa: PRESSONLINE