Marcel Ciolacu, în plenul Parlamentului: Suntem cu toţii de acord că, în anul 2023, profesorii nu trebuie să-şi strige nevoile şi disperarea pe străzi

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a declarat joi, în Parlament, că profesorii „nu trebuie să-şi strige nevoile şi disperarea pe străzi” şi a anunţat că este pregătit să facă dreptate dascălilor, subliniind că acesta este angajamentul său ferm ca viitor prim-ministru.

 

„Suntem cu toţii de acord că, în anul 2023, profesorii nu trebuie să-şi strige nevoile şi disperarea pe străzi. Este evident că, începând cu anii ’90, acest stat nu şi-a onorat contractul social şi a neglijat Educaţia. Suntem aici din cauza greşelilor făcute timp de 30 de ani. Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea şi respectul cuvenit în societate. De aceea, când vine vorba de Educaţie, speranţa nu va fi o opţiune pentru mine. Ca prim-ministru voi livra la milimetru ce am promis împreună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanţie, dincolo de orice ordonanţe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja şi medicilor ce a promis”, a spus Ciolacu.

Premierul desemnat a transmis că este pregătit să discute cu profesorii „oriunde şi oricând” pentru a le rezolva problemele, dar a subliniat că este nevoie şi de criterii de selecţie în Educaţie, pentru a nu mai avea la titularizare oameni care s-au făcut profesori „doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut”.

„Sunt pregătit să discut oriunde şi oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluţiile corecte la această problemă. După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor. Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru. Dincolo de asta, trebuie să fim conştienţi că nu este vorba doar de bani. Banii daţi fără cap se vor risipi ca apa în nisip şi peste patru ani vom fi în acelaşi loc. Trebuie ca specialiştii din Educaţie, alături de profesori şi Ministerul Educaţiei, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, dar şi performanţa. Este nevoie de criterii, profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiţi, trebuie să câştige mai mult, pentru că aşa este normal. România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia Bac-ul, România nu trebuie să mai aibă în sistemul de educaţie oameni cu 2 şi 3 la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut, dar pentru asta trebuie să facem un sistem echitabil, performant şi avantajos pentru toţi profesorii care îşi fac datoria”, a precizat Ciolacu.

El a arătat că primul pas va fi ca salariul debutanţilor din Educaţie să pornească de la salariul mediu brut pe economie, iar Educaţia să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni. AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare