Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană

Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană. Britanicii care au susținut retragere din UE au întâmpinat momentul cu focuri de artificii.

  • Pentru Marea Britanie urmează o perioadă de tranziție, până la finalul anului va continua să aplice reglementările UE.

După Brexit, Uniunea Europeană rămâne începând cu 1 februarie 2020, cu 27 de membri, pierde 66 de milioane de locuitori, iar teritoriul UE scade cu 5,5%.

Parlamentul European va avea 705 membri. Cele 73 de mandate care au aparţinut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potenţiale extinderi în viitor. În acest context România a dobândit încă un mandat de europarlamentar, acesta a revenit fostului ministru Victor Negrescu (PSD).

„Provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar și oportunitățile de care se poate bucura nu se vor schimba după Brexit. Vrem să avem cea mai bună relație posibilă cu Marea Britanie, însă aceasta nu va fi la fel de bună precum calitatea de membru”, a scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de obținere a statutului de rezident, care le permită să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Regula este valabilă pentru care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin cinci ani.

Cei care nu locuiesc de atâția ani în Marea Britanie pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite să locuiască și să lucreze în țară pe o perioadă de până la cinci ani. Pentru a fi eligibil, cetățenii trebuie să ajungă în Marea Britanie până la sfârșitul perioadei de tranziție, care se va încheie în decembrie 2020.

Începând din 2021, românii care vin în Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize și permis de muncă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare