Marea Mediterană și Marea Neagră: Comisia Europeană propune posibilități de pescuit pentru 2023

Comisia Europeană a adoptat săptămâna trecută o propunere privind posibilitățile de pescuit pentru 2023 în Marea Mediterană și în Marea Neagră. Propunerea promovează gestionarea durabilă a stocurilor de pește din Marea Mediterană și din Marea Neagră și respectă angajamentele politice asumate în declarația MedFish4Ever și în Declarația de la Sofia.
Propunerea reflectă ambiția Comisiei ca în aceste două bazine maritime să se desfășoare activități pescărești sustenabile, în conformitate cu strategia pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM) , organizația regională de gestionare a pescuitului competentă pentru conservarea și gestionarea stocurilor de pește în Marea Mediterană și în Marea Neagră.  

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a spus: „Dorim, prin această propunere, să ne continuăm acțiunile în direcția obiectivului ambițios de a realiza activități pescărești gestionate sustenabil în Marea Mediterană și în Marea Neagră, în conformitate cu avizele științifice. Trebuie să continuăm să valorificăm tendințele pozitive din ultimii ani și să facem mai multe eforturi pentru a asigura refacerea stocurilor în beneficiul comunităților locale.” 

Comisia propune utilizarea acelorași instrumente introduse în posibilitățile de pescuit pentru 2022, pe baza celor mai recente avize științifice, de exemplu, efortul de pescuit pentru traulere și navele de pescuit cu paragate, precum și limite de captură pentru creveții de adâncime. Aceste măsuri au fost stabilite în cadrul planului multianual de gestionare pentru vestul Mării Mediterane pentru stocurile demersale, în scopul atingerii, până cel târziu la 1 ianuarie 2025, a capturii maxime durabile (MSY), și anume cantitatea maximă de pește pe care pescarii o pot extrage din mare fără a compromite regenerarea și productivitatea viitoare a stocului.  

Pentru Marea Mediterană, propunerea include măsuri privind coralul roșu și delfinii, în conformitate cu deciziile CGPM adoptate. În ceea ce privește stocurile pentru care expiră măsurile tranzitorii ale CGPM la sfârșitul anului 2022 (precum stocurile de pagel argintiu și creveți de adâncime din Marea Ionică, Marea Levantului și Strâmtoarea Siciliei), propunerea va fi actualizată după sesiunea anuală a CGPM din 2022, la care se așteaptă să se adopte noi decizii.  

Pentru Marea Adriatică, propunerea continuă punerea în aplicare a planului multianual de gestionare al CGPM pentru stocurile demersale și a planului multianual de gestionare al CGPM pentru stocurile de pești pelagici mici. În privința stocurilor de pești pelagici mici, propunerea continuă punerea în aplicare a perioadei de tranziție a planului multianual de gestionare. Propunerea include un nivel suplimentar de reducere a capturilor, pe baza cotei interne tranzitorii repartizate între statele membre, precum și a plafonului capacității flotei pentru navele care vizează pești pelagici mici. În privința stocurilor demersale, se propune o reducere a efortului de pescuit în conformitate cu viitoarea decizie a CGPM și cu obiectivul de a atinge MSY până în 2026. Decizia va fi adoptată în cadrul sesiunii anuale a CGPM din 2022. 

Pentru Marea Neagră, propunerea include limite ale capturilor și cote pentru calcan și pentru șprot. În cazul șprotului, Comisia propune menținerea aceleiași limite a capturilor ca în 2022. Pentru calcan, nivelurile capturii totale admisibile (TAC) și cotele vor fi fixate și adoptate în cadrul sesiunii anuale a CGPM din 2022.  

Etapele următoare 

Propunerea Comisiei va fi completată într-o etapă ulterioară, pe baza rezultatelor sesiunii anuale a CGPM (7-11 noiembrie 2022) și a avizelor științifice privind stocurile demersale vizate în planul multianual de gestionare pentru vestul Mării Mediterane, care este așteptat pentru 28 octombrie.  

Consiliul va discuta propunerea Comisiei la 12-13 decembrie și va stabili alocarea posibilităților de pescuit. Regulamentul ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Context  

Comisia promovează o cooperare și o abordare multilaterală consolidată în ceea ce privește gestionarea activităților pescărești în Marea Mediterană și în Marea Neagră. Declarația MedFish4ever de la Malta și Declarația de la Sofia au instituit un nou cadru de guvernanță, care a fost consolidat prin adoptarea noii strategii CGPM pentru 2030. 

Planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale din vestul Mării Mediterane, adoptat în iunie 2019, a introdus un regim al efortului de pescuit pentru traulere care urmărea atingerea unei reduceri globale de până la 40 % în cinci ani. În decembrie 2021, pe baza avizelor științifice, Consiliul a introdus o abordare holistică, combinând măsuri legate de efortul de pescuit pentru traulere și navele de pescuit cu paragate, precum și limite de captură pentru creveții de adâncime. A fost necesar să se reducă de urgență mortalitatea prin pescuit, în special pentru stocurile de merluciu și de creveți de adâncime. În scopul de a se promova selectivitatea uneltelor și de a se stabili zone de închidere eficiente pentru protejarea puietului și a reproducătorilor, Regulamentul privind posibilitățile de pescuit pentru 2022 al Consiliului a stabilit un mecanism de compensare în regimul de efort de pescuit pentru traulere. 

În 2017, CGPM a adoptat un plan multianual de gestionare pentru calcan în Marea Neagră, reprezentând primul set de măsuri de gestionare și de control care trebuie puse în aplicare la nivel regional. Planul multianual de gestionare a fost revizuit în cadrul sesiunii anuale a CGPM din 2019, ducând la adoptarea unei noi alocări a cotelor și la o TAC tranzitorie pentru perioada 2020-2022. Planul permite reportarea a până la 15 % din cotele neutilizate ale unei părți contractante.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare